vasárnap, augusztus 25, 2024

néhány sötét felleg jól jönne a mostani hőségben

Valamit írni kéne. Az a baj, hogy a mindennapi dolgok mostanában nem túl pozitívak, a vízióra meg már energia sem marad, a dolgok egyben tartása kimerít minden szabad mentális energiát. Az sem segít, hogy nincs is igazán választásunk, mindenkinek házi virológusnak, hadvezérnek, jogásznak, közgazdásznak kell lenni, mert a mainstream diskurzus annyira egyértelműen kifoszlott már a mesék-mítoszok-igazság hármas határán, hogy ha nem vagy hajlandó megkeresni az igazságot abban amit olvasol, akkor jobb is ha nem olvasol semmit.

Szóval most egy kicsit ilyen tuitter közgazdász leszek én is.

Szóval érdekel az, hogy mi vár ránk jövőre Romániában, meg azután is, persze. Van itt ez a cikk, de igazából már az év eleje óta mindenki azt szajkózza, hogy jövőre adóemelés jön. Erre persze jön a kormány, hogy nem is, de hiteltelen. Ráadásul azt sem értik meg, hogy többet ártanak a gazdaságnak a titkolózással, mint amennyit gondolnák. Mert egy racionális üzletvezető ilyenkor a legrosszabbra kell számítson és a jövő évet a túlélésre kell betervezze. Ebből biztosan recesszió lesz jövőre, de szerintem idén sem biztos, hogy megússzuk, a harmadik negyedévben biztosan nem, hiszen a mezőgazdaság tuti vastagon mínuszban lesz, az építkezés is sanszos, a turizmusban van egyedül némi remény, de annak olyan nagy része fekete, hogy az simán fel tudja szívni az igazi növekedést, de csökkenést meg persze nem. Az utolsó negyedévben meg mindenki a politikára fog figyelni ahelyett, hogy csináljon is valami hasznosat. Lehet talán a sörfogyasztás kicsit magára talál.

Igazából két módon lehet tartós növekedést elérni, az egyik a termelékenység növekedése, amiben szerintem plafonálódtunk, a másik a népesség növekedése, az pedig lejtmenetben lesz egy jó ideig. És a mostani politikusok nem igazán akarják megérteni, hogy a bürokrácia nem produktív munkavégzés. Nekem nem úgy tűnik, hogy a digitalizálás és a mesterséges intelligencia nyerő ágazatok lennének nálunk, sőt, szerintem nettó vesztese lesz a gazdaság ezeknek a folyamatoknak, ugyanis a munkahelyek el fognak veszni, de csak egy igazán kicsi réteg fogja kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. Legalábbis az elején, utána amikor beüt az emberi szintű mesterséges intelligencia, akkor már mindenki csak veszíthet, hacsak nem egyezünk meg, hogy senki ne veszítsen, de akkor senki nem is nyerhet. Akkor vagy eljön az algoritmizált kormányzás, vagy kipusztulunk.

Szóval szerintem amíg ez a politikai osztály marad, már sose fog Románia gdp-je több mint 2%-al nőni éves szinten. Illetve, ha jön egy válság, akkor a válságot követő évben lehet, hogy nőni fog, szóval fogalmazzuk át úgy, hogy az 5 éves mozgó átlag sosem lesz nagyobb 2%-nál. Persze, nem fogom shortolni a tőzsdét, mert nincs miből, de befektetni sem fogok belé, az tuti. Persze, én csak tuitter közgazdász vagyok, szóval mindenki saját maga kell eldöntse, mennyit vesz komolyan ebből az egészből, mondjuk pár év múlva megnézhetjük, hogy a vonalka mit csinált, persze nem mintha az bármire is bizonyíték volna.

Demó.

Zene. Zene. Zene.

Nincsenek megjegyzések: