kedd, augusztus 23, 2022

képzelt riport egy amerikai pótkaszából

Lex sok érdekes emberrel kap lehetőséget beszélgetni. Én nem nagyon kedvelem a stílusát és a kérdéseit sem, de mivel más lehetőségem nincs belelátni érdekes emberek fejébe, ezért nézegetem a beszélgetéseit és azért sok érdekes dolgot meg lehet tudni még így is, még ha relatív alacsony is a jel/zaj koefficiens.

Mostanában volt 3 érdekes interjú is, amelyekből egy-egy gondolatot gondoltam kiemelek azoknak, akik nem hajlandóak végigbírni azt a sok órát amennyit a beszélgetés tart, de kíváncsiak a lényegre. Na, az amit én tartok igazán lényegesnek, az itt van.

Demis Hassabis. Lehet, majd utólag a történelem úgy jegyzi fel ezt a fickót, mint aki az egyik legfontosabb alakja volt a generációjának. Ha véletlenül a mesterséges intelligencia segítségével mégis megoldjuk az éghajlatváltozás problémáját, akkor szerintem neki vastagon benne lesz a keze a dologban. Ez jött le a beszélgetésből, hogy komolyan foglalkoztatják a jelen nagy problémái és hajlandó többel is foglalkozni egyszerre, mert egyrészt a dípmájnd elég nagy, hogy megtehesse, másrészt meg belátja, hogy rengeteg terület van, ahol kicsit leült a fejlődés, mert valami komoly problémába ütköztek, amit talán mesterséges intelligenciával be lehetne támadni. Szóval a proteinek sírítése, a plazmák abajgatása, az időjárás változása mind olyan dolgok, amikkel érdemes foglalkoznia annak aki mesterséges intelligenciával akar nehéz feladatokat megoldani. Ja, és amit elkottyintott, hogy amikor éppen nem macskás videókat nézünk a jótúbon, akkor a szerverek az ő feladataikat tekerik, az egyszerre optimizmusra és pesszimizmusra is okot ad. Vicces lenne azért, ha a gúgel szabad számítási kapacitása elég lenne az általános mesterséges intelligencia kifejlesztésére. Pár év múlva, össze kéne beszéljen a világ és egy napra bojkottálja a jótúbot, hátha másnapra kipattan a terminátor a gépből.

Oriol Vinyals. Ő ugyebár Demis munkatársa és az egyik vezető kutató a dípmájndnál. Sokkal technikaibb a beszélgetésük, nekem az volt igazán érdekes, hogy azt mondja, hogy mostanában már olyan rendszereket fejlesztenek, amelyek általános és kevert jelsorozatokat szípnak be, tehát egyszerre szöveget, képeket, de a robotok mozgását is reprezentálják így, sőt, az első számítógépes játékokat is és most azzal kísérleteznek, hogy ez a sokféle adat hogyan tud egy koherens és hatékony modellt alkotni. Szóval itt már tényleg arról van szó, hogy nem egy feladatot tanulunk be, hanem tanulunk mindenfélét a világról, amivel feladatokat tanulunk meg megoldani. Ilyen módon itt is használhatóak a játékok, csak nem direkt őket tanulja a rendszer, hanem úgymond "általános" játszást tanult, ami lehet egy számítógépes játék, de akár bézból is. Na, ez számomra nagyon érdekes, ez már kezd lassan úgy hangzani, mint az általános intelligencia, itt már stratégiákról van szó. Egyébként nekem fura, hogy nem jelentették be nagy győzedelmesen, hogy megoldották a Starcraftot, lehet, hogy rájöttek, ha igazán fair módon akarják kiértékelni a rendszert, akkor esélyt kell adni az embereknek, hogy új stratégiákat találhassanak ki és így az emberek még mindig gyorsabban adaptálódnak a mesterséges intelligenciához mint az hozzájuk.

John Carmack. Ő ugye a nagy példaképe minden játékprogramozónak, nekem is, a mostani játékba is részben azért vágtam bele, mert olvastam a Doom programozásáról írt könyvet és gondoltam, én is tudok a mostani technológiával gyorsan valami érdekeset összeütni. Érdekes az lesz, talán, a gyorsasággal sajnos komoly gondok vannak. :))) Na szóval ez egy 5 órás interjú, számomra nem igazán volt érdekes, de tetszett az általános mesterséges intelligenciáról felvázolt képe, hogy óriási impaktja lesz amikor először elkészül és, hogy valószínűleg nem lesz egy nagyon bonyolult algoritmus, pár tízezer sor kódban elfér majd. A gond vele az, hogy nem igazán tudjuk milyen irányba keressük, mert a mostani rendszerek mérete még minden nagyon messze van az agy méretétől, illetve inkább bonyolultságától, de itt pont az a lényeg, hogy lehet, hogy egyszerűek az elvek, csak bonyolultnak tűnnek a méret miatt. Nekem is nagyon hasonló az elképzelésem erről a kérdésről, örvendek, hogy ő annyira komolyan veszi a dolgot, hogy most éppen a harmadik karrierjét akarja felépíteni erre a premisszára.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: