vasárnap, július 25, 2021

bezos az idegösszeomlás határán

Bezos járt az űr határán, pár percig, aztán visszajött és még mindig Bezos maradt.

Viccesnek találtam a kialakult diskurzust, hogy akkor most jó vagy nem jó ez. Ez akkor most a kapitalizmus vívmánya vagy balsikere, hogy 60 évvel sikerült neki Gagarin után egy rövidke űrugrást tenni.

Szerintem nem igazán van fontossága ennek a ténynek, nem lepődnék meg, ha pár hónap múlva bejelentené, hogy bezárja a Blú Oridzsint, ugyanis hacsak nem költ háromszor annyit mint a SpészEksz a következő tíz évben, akkor elveszti a csatát és lehúzhatja a rolót, vagy mondjuk egy Bőing szerű szerepet betölthet az űrszektorban.

A SzpészEksz olyan bődületes előnnyel rendelkezik az egész világ előtt és annyira nagy ötlet az internet űrbeli hátgerincét adó rendszert szállítani, hogy abból már tényleg futni fogja egy apróbb Mars programra is, hacsak Maszk meg nem gondolja magát időközben. A Starlink tényleg annyira fontos a jövő szempontjából, hogy nem csak, hogy piaci alapon felveszi a versenyt a földi internetszolgáltatókkal, de mivel valószínűleg ha kiépül a több tízezer szatellitből álló rendszer, elpusztíthatatlan lesz és valószínűleg a földre néző oldalon van egy-két nagy felbontású kamera is, amelyeket bizonyára jó pénzért bérbe vehet majd, akinek joga meg kapacitása van, hogy feldolgozza az adatait. Egy akkora rendszerrel gondolom már akár milliméteres pontosságú helymeghatározásra is lehetőség lesz. Szerintem sokat hozzátesz ahhoz, hogy relatív békében élhessünk a jövőben is. A jótúb csak ráadás.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: