vasárnap, július 25, 2021

a ló amelynek a patái alatt csillagok porzanak

Kiderült, hogy Magyarország kormánya illegálisan hallgat le néhány újságírót. Nem mondhatnám, hogy nagyon meglep a dolog, az lenne a meglepő, ha nem csinálnák.

Minden politikus a világon rájött már, hogy könnyebb a cirkuszt biztosítani az embereknek mint a finom friss kenyeret. Ehhez persze az kell, hogy több-kevesebb mértékben dominálják a médiát, vagy a közbeszédet, vagy ami éppen az adott országban van, vagy nincs. Úgy tűnik, a magyar kormány még nem annyira biztos a dolgában, mint a nyugatabbiak, vagy csak kevésbé jó médiagurui vannak, szüksége van pár nap előnyre mielőtt kipattan egy-egy hír, ami esetleg kompromittálni tudná őket.

Sajnos ez mindaddig így lesz, amíg a szavazók többségének az a fontosabb, hogy más mennyire szív, mint az, hogy ő meg a gyerekei mennyire szívnak. Sajnos ilyen az emberi psziché, a veszteség sokkal fájdalmasabb mint a nyereség, köszi kedves ősemberek, hogy nem tudtatok egy rendes piacgazdaságot kialakítani két millió éve.

Na nem baj, amíg nem vezetik vissza a boszorkányégetést és nem zárják le a határokat, olyan nagy baj nincs, ki kell élvezni ezt a maradék 1-2 évtizedet amíg az éghajlatváltozás nem gyújtja ránk a házat.

Szerencsére a diktatúrák nyugaton törvényszerűen megbuknak, egy idő után már tényleg csak a mesében van a jólét és akkor jön a forradalom. Egyetlen ország van, amelyről simán elhiszem, hogy ez a tézis nem érvényes, az Kína. Most éppen kitalálták, hogy megfojtják a tech szektorukat, legalábbis a buta kis internetes cégeiket. Hogy miért is lehet ez így, arról Noah elmélkedik és arra jut, hogy lehet az, hogy az internetes szolgáltatásokat mellékvágánynak tekintik az igazán fejlett technikai civilizáció felé vezető úton, ezért elég egyszerűen a legjobb embereiket igazi feladatok megoldására akarják átállítani, mint mondjuk az energiapari, hadipari, számítástechnikai forradalmak begyújtására. Szerintük egy-egy újabb kereső algoritmus vagy játékprogram, vagy cociális háló nem sok hasznot hoz a társadalomnak, még akkor sem, ha egy-egy cégnek óriási hasznot hozhat. Hát ebben egyetértünk.

Zene.

Nincsenek megjegyzések: