szombat, május 31, 2014

ez es esett meg még a héten

Úgy döntöttem, hogy a heti hírösszefoglalót külön bejegyzésbe száműzöm, amúgy is ez a lényeg, csak kicsit hosszúra nyúlik a fogalmak bevezetése.

Ezen a héten két olyan hír van, amiket meg akarok említeni (lehet, hogy lenne több is, de vészesen közel kerültem a megengedett leütés számhoz az előző bejegyzéssel és most tényleg nem jut több az eszembe). A mostani két hír nem közvetlenül az MI-ről vagy szingularitásról szól, de szerintem mindkettő releváns ilyen szempontból, felhasználási területek nélkül nem sok szükség van az MI-re, nem a chatbotokat gondolom a legfontosabbnak.

Az első, hogy a SpaceX bejelentette a Dragon 2-t. Az űripar és a számítástudomány mindig is nagyon közeli barátnak számított (nem csak HAL miatt), remélem hamarosan rengeteg embert és még több robotot fognak az űrbe szállítani. Az az igazság, hogy a számítástudomány kicsit elhúzott az utóbbi 40 évben, mióta az ember az ISS magasságánál messzebb merészkedett az űrbe, ideje az űriparnak belehúzni, én igazán drukkolok nekik. Az az igazság, egy-két okos robot sokat segíthetne az űr hidegében. Szerencsére a Morpheus is egyre jobban halad, bár a Project M határidejét lekésték, jó lenne Robonautokat vinni a Holdra a következő 1000 napon belül. Kezdhetnék egy kis sepregetéssel, a sok rover előtt. :) (egyébként itt az eredeti videó, nem tudom, miért szednek még le az emberek dolgokat a netről, valaki úgyis tükröz minden valamire való valamit)

A második, hogy a Google már nekifogott saját tervezésű, már kormány nélküli intelligens autókat gyártani, egyelőre csak teszt célra, persze. Ehhez nem kel különösebb kommentár, azt hiszem. :)

Nincsenek megjegyzések: