szombat, június 07, 2014

heti hírmondó

Ezen a héten sok érdekes hír volt, de nagyjáról nem fogok írni, de azért megemlítem őket, meg azt is, miért maradnak ki. Persze, mindez nagyon szubjektív, de ezt gondolom mindenki sejti, a blog eddigi bejegyzéseit olvasgatva. Ha valami nagyon fontos kimaradt, akkor lehet kommentelni.

Először is volt 3 grafénes hír. A grafén azért érdekel, mert komolyan foglalkoznak vele a processzorok szilícium alapanyagának lecserélése céljából, ha sikerülne, megint lehetne vadul növelni a gigahertzeket, talán akár terahertzes régiók is összejöhetnek. Mivel szerintem a számítási teljesítmény a legfontosabb összetevő ami még hiányzik a jó kis MI kifejlesztéséhez, ezért szoktam olvasgatni ezeket a híreket, de amíg legalább egy 6502-es szintű procit nem készítenek grafénnel (vagy valami más új anyaggal, ami jobb mint a szilícium), addig nem írok ezekről.

Az Apple is rendesen belecsapott a lecsóba a WWDC-n, de nem annyira releváns az MI fejlődését tekintve amit bejelentettek, inkább csak felhasználási terület. Persze meglátjuk, mire képes az új beszédfelismerőjük, ha jó lesz, lehet írok róla.

A Google 3d-s képfeldolgozásra kihegyezett tabletje is érdekes, de ma kimarad. Azért drukkolok, hogy előbb-utóbb rendesen elterjedjenek ezek a technológiák, jöhetne a streetview 2.0.

Amit a legérdekesebbnek tartottam ezen a héten az az, hogy a Microsoft megpróbálja személyiséggel is felruházni a legújabb mobil operációs rendszerébe (Windows Phone 8.1) épített digitális asszisztenst, a Cortana-t. Szerintem jó dolog az, hogy a Microsoftnak nagyon meg kell harcolnia, hogy a mobil operációs rendszerek piacán az asztali gépek OR piacához hasonló uralomra szert tegyen. Sokak szerint ez már nem is jöhet össze nekik, szerintem még van egy kis esélyük, de valószínűleg a részvényesek hamarabb feladják a harcot, nekik nem annyira hosszú távúak az érdekeik, mint amiket egy operációs rendszerrel ki lehet harcolni. Szóval a lényeg az, hogy ezzel idén belépünk a nagyipari chatbotok világába és lehet, már ki sem fogunk belőle lépni. Ha jól sikerül a start, persze, lehet kiderül, hogy nincs igazán szükség az ilyen dolgokra, az emberek nem akarnak beszélgetni a telefonjaikkal, vagy pénzt nem akarnak rá áldozni, vagy a technológia ami ezt jó minőségben lehetővé teszi még tényleg nincs itt és a legjobb Microsoft kutatóknak sem megy ez még. Az biztos, hogy jót fog dobni a telefonok teljesítményén, azért a felhő alapú beszédfelismerés mégsem az igazi és bizonyára lesz benne komoly dialógus predikció, azért mégis csak megéri majd betömöríteni a Wikipediat és feltenni a telefonra. Szerencsére a Microsoft nem fukar az operációs rendszerének szánt hellyel, simán félretesznek ennek pár tucat gigát a közeljövőben. Sok érdekes feladatot kell majd megoldani, lehet, hogy elég praktikus MI-teljes feladat ez (erről majd máskor).

Bár nem a chatbotokat találom a legfontosabb MI alkalmazási területnek, elég érdekes azért. És nagyon szórakoztató. Emlékszem, amikor 9. oszályban azzal szórakoztunk, hogy a "chatbotunk" néhány tucat előre eltárolt mondatból véletlenszerűen kiírt egyet, már akkor is jó móka volt.

Nincsenek megjegyzések: