csütörtök, február 09, 2006

Filmek

A pásztoros. Óriási volt, Eszter is az utolsó 5 percnél adta fel, hiába, Ang Lee kivételes rendező. Teljesen hihető volt az egész, film közben azon gondolkodtam, létezik ilyen érzelem, ennyire erős? Végig ott volt az első fél óra félszegsége a pásztor no1-ben, a hallgatása és indulata a pásztor no2-ben. És közben lement az életük. És amikor a végén a pincérnő beköpte, hogy a lányok nem sportból esnek szerelembe és a pasas kezében megállt a kanál, amivel az apple pie-t ette, az nagyon ott volt. És az egész annyira mesterien megrendezve, hogy csak, a film nagy részébe már nem is kellett semmi huncutság, ki lehetett szépen dolgozni a családi vonalat. Nagyon nagyon tetszett. Ja igen, és lehetne még egy Tigris és Sárkányt? Én azt úúúgy szeretem.

A szemes. Egyik jelentben áll Kidman meztelenül, öltözik. Háttal. Háttal a kamerának, nekem egyből beugrott, hogy most a kamerának áll háttal. Mert hát szemből nem szabad, csak tükörben. Hát ilyen ez a film is, hátulról csodálhatjuk, de hogy mi van elöl, azt csak sejteni lehet. Tökéletes minden részletében a film, de azt, hogy mi is rejlik a mélyén, nem igazán lehet tudni. És nem azért, mert maszk mögé rejtezik, hanem azért, mert csak kívülről lehet figyelni és az ember nem meri megtenni a lépést, hogy szembe forduljon vele. Lehet, hogy nem is tudja. És éljen a steadycam meg a tágas belsők.

A kokós. Az tetszett a legjobban benne, hogy itt van ez a fószer, megígéri a lányának, hogy elviszi Kaliforniába és újból nekifog kábítószert csempészni, mert máshoz nem ért, nincs más választása. És ekkor az történik minden más filmben, hogy ráállítják az ügynököt, aki az alkoholba menekül és a pszichológusnőt próbálja lerázni, és kell menjen a főnökével beszélni egy izzadtságszagú irodában, üvegajtó mögött, amire nagy betükkel fel van ragasztva, hogy McClusky és utána nyomoznak az alvilágban, a középvilágban és a felvilágban, egyre inkább műholdakkal követve a mefigyelt személyt. És akkor elkapják a bűnözőt, aki jelen esetben a lányával sétálgatott a nagy készülődés közben az iskolába. És nyugodtan tovább lehet gondolni, a sajtókonferenciát és a rendőrfelügyelő újabb hódítását a szőke firkász személyében, akivel együtt majd elkapják a Predatort. És közben ez a főhős vár a lányára, hogy meglátogassa a börtönben. És 2015-ben szabadul, de tényleg. Rossz dolog a kábítószer. De azt is csak emberek árulják, sajnos embereknek.

Nincsenek megjegyzések: