péntek, április 23, 2021

a szegénység rezilienciája

Románia is fog kapni sok pénzt az EU-tól, hogy a jövőben ne viseljék meg annyira a világjárványok. Az a gond, hogy a terv fontos részeit amit Románia be akar nyújtani, még benyújtás előtt visszadobták, ezért módosítani kell.

Ez olyan és annyi szinten ironikus, hogy nem tudok elmenni e mellett a hír mellett. Sajnálom, de röhögnöm kell.

Szóval Románia öntözőrendszert meg utakat akar építeni, de az EU szerint ez nem kóser, mert ez nem reziliencia. Pedig pont hogy az, ha azt akarjuk, hogy az ország ne néptelenedjen el, akkor a hiányzó fejlesztéseket meg kell tenni. Márpedig a román mezőgazdaságot nagyon sújtja és még jobban sújtani fogja az éghajlatváltozás, az öntözőrendszer elengedhetetlen kellék lenne már most is.

A vicces persze az, hogy Románia imádja a centralizált döntéshozatalt és a hivatalnokok íróasztal mögüli mindentudását. Ha néha valamit meg is próbál decentralizálni, az első kis probléma felmerülésekor egyből a centralizálás vetődik fel mint megoldás, mert a központban bezzeg jobban tudták volna és a helyes parancsot adták volna ki. Főként imádják ezt az elvet akkor követni, amikor a magyar kisebbséget érintő dolgokról is van szó. Na de most a fagyi rendesen visszanyalt.

Az meg tényleg vicces, hogy ez esetben a kormánynak igaza is van, mert tényleg utakra és öntözésre lenne a legnagyobb szükség, igazából erre kéne költeni az összes pénzt, fölösleges digitalizációra elpancsolni pár milliárdot, mert olyan szar megoldások lesznek, amelyeket amúgy is újra kell majd csinálni. Persze, lehetne mondani, hogy valahol meg kell kezdeni a fejlesztést és az első rendszerekből majd tanulnak a fejlesztők meg projekt menedzserek, de ez sem igaz, mert sokkal jobb lesz majd, ha egyszerűen majd telepítjük a németek meg finnek által készített nyílt forráskódú államszervezési rendszereket és néhány konstanst majd finomhangolunk a "nemzeti sajátosságok" alapján.

Zene. Az új CHVRCHES, valahogy már ez sem az igazi, de a klipnek számomra Blade Runner hangulata van és az jó.

Nincsenek megjegyzések: