szerda, május 26, 2010

ömlesztve

Volt az utóbbi napokban néhány hír, gondoltam írok róluk 1-1 bejegyzést, de erre nem volt időm, úgyhogy most jönnek ömlesztve.

Először is, az Atlantis is leszállt szépen.


Aztán a Google megtartotta szokásos konferenciáját és egy-két érdekes dologgal rukkoltak elő, pl. hogy beszállnak a tévé bizniszbe, valamint, amit én érdekesebbnek találok és remélem nagyobb hatása is lesz, gépi tanulási algoritmusokat megvalósító szolgáltatásokat is fognak nyújtani, egyelőre tesztelik a dolgot. Érdekes irányba bontakozik ki ez a cloud computing háború, mindenki bizonygatja, hogy mi mindent elbír a rendszere, egyeseknek még az ingyenes hozzáférésre is futja. Ennek az ötletnek én nagyon drukkolok.

Aztán persze itt a főhír, Craig Venter összerakott egy szép hosszú dns láncot ami reprodukálni tudja önmagát és bátran nevezhetjük élőnek is, mert miért ne. Szerencsére nem olvastam túl sok reakciót a témára, itthon nem kavarta fel a vizet annyira, mint valószínűleg komolyabb országokban, de az azért előre látható, hogy sok ember sok butaságot fog elmondani róla. Na, akkor én se maradjak ki, látatlanban szeretnék ellenkezni a vallási és bioetikai kifogásokkal. Szerintem az a baj, hogy az emberek az életet nagyon antropomorfizálják, pedig egy sokkal csodálatosabb dolog az, mint az ember (vicces volt, ahogy Hawking az új műsorában megjegyezte, hogy "intelligence is overrated" az élet fennmaradásának tekintetében és hát igaza is van, a bacik és egyébb primitív és kevésbé primitív lények jóval régebb óta róják a köröket a Földön mint mi és nagy valószínűséggel jóval tovább is fogják, mint mi). Szóval én úgy tekintek a dologra, mint egy nagyon bonyolult vegyületre egyelőre, aminek érdekes tulajdonságai vannak, pl. reprodukálni tudja önmagát, egyelőre legalábbis kellő laboratóriumi körülmények között. Nagyon messze van ez még a szintetikus ecet muslincától, de még a gyilkos vírustól is, ahhoz ugyanis pontosabban kéne értsük, hogy miért is olyan gyilkosok azok a vírusok, hogy teljesen újszerűt alkossunk. Egy már meglévő vírus enyhe manipulálására pedig már rég megvan a technológia, szóval ha valaki ezzel akarná kiírtani az emberiség egyik felét, akkor már rég elkéstünk aggódni ezen, ugyanakkor azt hiszem, egyelőre még nem tudunk mondjuk tízszer hatékonyabb HIV vírust kifejleszteni, vagy akár H1N1-et sem, a természet szuperszámítógépének sem megy ez éppen olyan könnyen, hát még nekünk, akik vajmi keveset tudunk ennek az egésznek a működéséről. Véletlenül beletrafálni meg valószínűtlenebb, mint minden héten nyerni a lottón... egy milliárd éven keresztül. Szerintem a legésszerűbb lépés most az lenne, hogy még több pénzt meg mindent adni Venternek és csapatának, hogy mire 5 év múlva a kínaiaknak (és reméljük britteknek, németeknek, franciáknak) is összejön a dolog, addigra ők már tisztázzák a veszélyeket, stb. Ehelyett valószínűleg szapulni fogják szegény Ventert, hogy hogy merészeli, de remélem azért a kellő embereknek helyén lesz az esze. Bár ha összejön neki a metánt gyártó szuperalga elég hamar, akkor lehet, hogy nem kell nagyon félteni.

Na és végül itt van ez is: a rabla

2 megjegyzés:

Csiki Attila-József írta...

"látatlanban szeretnék ellenkezni a vallási és bioetikai kifogásokkal. Szerintem az a baj, hogy az emberek az életet nagyon antropomorfizálják, pedig egy sokkal csodálatosabb dolog az, mint az ember "

Nos, ebben egyetértünk:)
(amint minden bizonnyal már tudod is)

mzsolt írta...

Igen, egyetértünk és ez jó.

Várom a kritikád, hogy mi a baj ezzel, azt írtad, lesz olyan is.