kedd, június 11, 2024

amikor a titán balerinának gondolja magát és beletoccsan a pocsolyába

Nem tudom mit szívnak az epölnél, de most egy kicsit túl tolták. Bár lehet, ez csak a szokásos korporét érzéketlenség, általában a fejlesztőknek szóló bemutatójuk iszonyú uncsi szokott lenni, én azt hiszem, meg sem néztem azokat amelyek az után jöttek, hogy arról áradoztak, hogy a Safariban a címsor háttérszíne a honlap átlagos háttérszínét veszi fel. Az tuti, hogy nem emlékszem túl sokra ezekből a bemutatókból, inkább a technikai dolgok maradnak meg, mint a processzor újításai vagy az új program nyelv, vagy az, hogy mostmár a telefonban is van sugárkövetés.

Na ez a mostani bemutató eléggé eltér a szokásostól, mert van benne egy csomó bohóckodás, szerencsére nincsenek széttörő hangszerek, viszont van sok mesterséges intelligencia. Én most nem fogom itt leszalámizni, hogy mi mindent tudnak ők amit mondjuk a gúgel vagy a májkroszoft nem, de a lényeg az, hogy most már mindegyik it óriás felszállt erre a mesterséges intelligencia vonatra és nagyon mélyen integrálni fogja az operációs rendszerébe (itt egyébként van egy jó összefoglaló). Arra azért kíváncsi leszek, ha a modellek jogsértőnek bizonyulnak, adnak-e minden eladott példányból részesedést, erről egyelőre nem szól a fáma, pedig még messze nem lefutott téma.

Ami viszont elgondolkodtatott, hogy egyre okosabbak ezek az eszközök, meg egyre ritkább problémákra is kínálnak megoldásokat, persze óriási erőbefektetéssel, de merre is tart ez az egész? A leges-leges-legfaszább digitális kommunikáció sem fog soha felérni egy perc igazi szemtől-szembe kommunikációval. Meg ez a sok okos kütyü csak arra való, hogy a bullshit munkákat végezhessük hatékonyabban és ezáltal még több bullshit munkát kelljen elvégezzen az, aki képes rá. Szóval szép-szép ez az egész, de jó lenne, ha már valami igazi haszna is lenne. Persze lehet, még sok kis építőkockát helyére kell passzoltatni, mielőtt az igazán fontos dolgokban is elérjük azt a produktivitás növekedést amit a számítógépek használatában elértünk. Ha az orvostudomány is annyit fejlődött volna az utóbbi negyven évben, mint a számítógépes játékok, akkor már rég csóré seggel szaladgálnánk a Hold sötét oldalán.

Mindenesetre érdekes lesz a titánokat összecsapni a mesterséges intelligencia harcterén, remélem azért a felhasználók járnak a legjobban.

Ja igen, az nvidija éppen elhagyta az epölt piaci kapitalizációban és a mesterséges intelligenciát tekintve, teljesen ellentétesek az érdekeik. Az is érdekes lesz, hogy hogyan fut ki ez a csata. Az biztos, hogy mire véget ér, lesz néhány régi cég, akinek búcsút inthetünk, de arra egyelőre nem fogadnék, hogy melyek lesznek azok.

Demó.

Zene. Zene.

Nincsenek megjegyzések: