szerda, március 17, 2021

algo ritmika az élet

Viccelek én, viccelek itt az algoritmikus kormányzással. Persze, megtehetem, hiszen biztos vagyok benne, hogy Romániában még nagyon sokáig nem fogják bevezetni, szóval púr filozofizálás ez itt a részemről, ami senkinek sem árt. A gonosz kis negatív dolgokat szépen nem mutatom be, azokról amúgy sincs kedvem filozofizálni.

De azért nem teljesen elrugaszkodott a földtől ez az algoritmikus kormányzás, hisz már most is ez történik, csak egyrészt a most alkalmazott algoritmusok elég egyszerűek és amikor megváltoztatják őket, nem nagyon gondolják végig a teljes rendszerre való hatásukat. A törvények ugyanis egyszerű algoritmusok.

Én úgy gondolom, hogyha minden törvényt egyrészt formálisan specifikálnának, akkor azzal a rendszert konzisztenssé lehetne tenni, lehetne szimulálni a változtatások hatásait persze a valóság elég jó valószínűségi modelljét alája téve és olyan törvényeket is lehetne hozni, amelyeket bár nehéz szavakban jól leírni, formálisan nem lenne nehéz és sokkal jobban szolgálnák az állampolgárok és a társadalom érdekeit.

Vegyük pl az adózást. Most az van, hogy az adózás "igazságos", mert széles kategóriákban határozzák meg az adók alanyait. Csakhogy sem a termékek, sem az emberek nem egyformák, még a kategóriákon belül sem. Lehet, hogyha a különbözőségeket jobban tükröznék az adók, akkor egy magasabb szintű jólétet tudnánk elérni ahelyett, hogy mindenki egyformán lehúzunk.

Pl az egészséges étkezés egy olyan dolog, amire talán hatással lehetne lenni az adók által. Az egészségtelen ételekre lehetne nagyobb adókat kivetni, de nem egy egyszerű sáv meghatározásával, hanem mondjuk a telített zsírsavak meg tartósító szerek mennyiségének arányában, meg az egyéb ilyen mutatók szerint, akár a vásárló vásárlási előzményeinek figyelembe vételével. Szóval ha valaki csipszet és kólát is akar venni, akkor az már nagyon drága legyen, egyenként persze jobban megfizethetőek legyenek, de még így is drágábbak az egészséges kajánál, kivéve akkor, ha mondjuk csak havonta egyszer veszünk, vagy szaladtunk előtte 20 kilométert. Valószínűleg nem oldaná meg teljesen az egészségtelen étkezés problémáját ez a rendszer, de tuti segítene.

Vagy mondjuk lehetne bátorítani is dolgokat, mondjuk ha valaki havonta több mint három könyvet vásárol, akkor azokra már ne legyen áfa, mert így támogatjuk a jó szokását.

Arról ne is beszéljünk, hogy a progresszív adózást lehetne időben is kiterjeszteni, mondjuk a fiatalok kevesebbet adózzanak, esetleg támogassuk a megtakarítási hajlandóságukat és aztán majd idős korban adózzanak többet, amikor van miből. Persze, ilyenszerű kezdeményezések vannak, de nagyon egyszerűek és persze általában jól ki vannak találva, hogy azért mégse legyenek az emberek igazán egyenlőek. Pl most olvastam valahol, hogy Amerikában a vásárolt lakás törlesztőrészleteit le lehet írni az adóból, de ha valaki csak bérel lakást, a bérleti díj nem leírható. No komment.

Zene. Aztán van az algoritmusoknak egy ilyen oldala is, táncolni lehet rájuk...

Nincsenek megjegyzések: