kedd, április 27, 2010

történelem

A tudomány és a technika sokkal bonyolultabb mint az ember. Mégis, a történelme sokkal kiszámíthatóbb, nyugisabb, ezért is döntöttem el, hogy fogok írni a jelentősebb kütyükről, amiket ezentúl vásárolni fogok. De na, a tegnap a magyar ember történelmében is volt egy említésre méltó pont, nyert a Fidesz, 2/3-al és bár biztos vagyok benne, hogy 4 év múlva négyszer olyan gyors és tizenhatszor több rammal (ebben kevésbé, de mintha évente duplázódna a memória, nem?) rendelkező gépet vehetek mint most ugyanannyi pénzből, hogy a Zország hol lesz 4 év múlva, arra nem mernék fogadni, de azért optimista vagyok... egy kicsit...

4 megjegyzés:

marcona írta...

"hogy a Zország hol lesz 4 év múlva, arra nem mernék fogadni, de azért optimista vagyok... egy kicsit..."

Ne is,mert az ember sokkal bonyolultabb és nincs felismert technológiája.

mzsolt írta...

Én nem tartom olyan nagyon bonyolultnak az embert, lehet szakmai ártalom, de az biztos, hogy nagyon sokféle és mégis ugyanolyan van belőle. De reményeim szerint minden kérdés megfejthető, ha nem a rendszeren belül, akkor kívül. Remélem azért, bizonyos dolgokra mindenki hamarabb rájön, mint hogy előtte megjárassa a poklot a többiekkel és rájöjjön, hogy az elmélet mégis igaz, nem helyes az útja... :)

marcona írta...

Akkor lehet fogadni a jövőre?
Vagy mégsem?
Négy év alatt számtalan eszmerendszer
keletkezhet ugye.
Mindig ott a bizonytalanság,mert ott az emberi gondolkodás,a következtetés,az intuíció és egyik sem modellezhető,csak a valószínűség a megbecsülhető.
Az egyedi emberből nem vonható következtetés a csoportra és a csoportól sem az emberre.Unalmas is lenne,mert elvesztenénk a jövőt.

mzsolt írta...

Hát azért sok minden megjósolható, pl. a választások kimenetele. Igaz nehéz lett volna a legapróbb részleteiben megjósolni, de a nagy vonalakat meg lehet, talán a GDP-t is bizonyos határok között, meg azt is, hogy nem a Fradi lesz a következő magyar bajnok és nem is a Loki az Európa bajnok (a romániai focit még annyira sem követem mint amennyire nem követem a magyart :). Persze mindez kérdés, hogy mennyire jellemez egy országot, talán semennyire, de egyelőre még ezeket fogadjuk el a legfontosabb mutatóknak, amelyek mentén optimalizáljuk a társadalmi/gazdasági folyamatokat, nem az össznépi boldogságot vagy a született gyermekek számát (bár mivel ez könnyen mérhető, legalább szóban figyelmet szentelünk neki).

A baj csak az, hogy szerintem most elég nehéz lesz a jóslás, aztán lehet, hogy szép lassan megint jobban fog menni, ahogy lenyugszanak a változók a kapkodásból. Persze lehet, hogy gyorsabban lenyugszanak mint hinné az ember, a mostani helyzetre nem sok példa van aminek a tapasztalatait fel lehetne használni. Persze Mohácsot is túléltük, csak nem tudom, 4 év akkor mire volt elég... :)