szombat, április 24, 2010

kérdés

Megnéztem Vaunatu wikipédia oldalát, azt írja, hogy a nominális fejenkénti GDP 2009-ben 2635 dollár volt. Ez azt jelenti, hogy akinek van ennyi pénze, az egy évig átlagos Vaunatu éltetet élhet Vaunatun? Elvégre egy embert az összfogyasztása jellemez nem, legalábbis közgazdaságilag? Lehet jó lenne kivenni egy év szabit, 2635 dollárért egész jó ár.

Ha valaki ért a közgazdasághoz és tudja, hogy lehet-e nagyjából így értelmezni a GDP-t, igazán felvilágosíthatna, plíz.

3 megjegyzés:

rzr írta...

Ez a PPP (GDP per capita)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

rzr írta...

Ja es nem azt jelenti hogy annyi a fizu, hanem elosztva optimalis esetben ha mindenki dolgozna ennyi kellene legyen ami egy fejre marad.

mzsolt írta...

A GDP az elfogyasztott javak értéke, a fizetéshez ugye csak annyira kapcsolódik, hogy elvileg meg is kell keresni azt a pénzt, amire fogyasztunk, ha mondjuk kölcsönből fogyasztunk, akkor már nem ennyire könnyű értelmezni (ez volt a gond a válsággal is, már régóta kölcsönökre alapszik a növekedés, az meg növekedésre, ezért egyszer ki kellett pukkannia a lufinak, ami a valóság és a számok között volt. A gond az, hogy a megoldást újabb kölcsönök felvételében találták meg, nem valami kreatív).

Persze a GDP-be belejönnek a vásárolt lakások, én ugye azt nem akarok, viszont nem jön bele sok ember 0 lakásbérlete, mert van már saját lakásuk, ez nálam megint alábecslés, mert nekem ugye bérelnem kéne. Viszont van olyan ember is, aki banki kölcsönt kell törlesszen, igazából ezeknek az arányát kéne tudni Vaunatu lakosságára. Igazából az én fogyasztásom nagyjából a házbérlésben térhet el jelentősen az átlag Vaunatuitól. Szerintem nagyjából lehet a GDP-t élet-költségbecslésre használni.

Ja és nem a vásárlóerővel súlyozott GDP érdekel, hanem az, hogy pontosan mennyi zöldhasút kell vinni (tehát a nominális). Az csak jó, ha ugyanannyi pénzből több kenyeret meg tejet lehetne vásárolni mint Amerikában.