csütörtök, április 25, 2024

még öt évig fixálhatjunk a buta bugokat az öntudat szoftverében

Mostanában az üzleti világ új CEO-t talált üdvöskének, mégpedig az nvidja CEO-ját, Dzsenszen Hvangot. Most olvastam, hogy a napokban azt mondta, hogy szerinte 5 év múlva eljön az ÁGI ideje, azaz az általános mesterséges intelligencia, azaz nagyjából amit én csak simán mesterséges intelligenciának hívok. Az pont 2029-ban lesz, szóval ezek szerint van némi esélyem a fogadások megnyerésére.

Nagyjából ha bárki más tett volna ilyen jóslatot, nem írtam volna róla, de Dzsenszen véleménye jelenleg kitüntetett értékű.

Egyrészt ő nem nagyon szokott jósolgatni mesterséges intelligencia témában, vagy ha szokott is, én eddig nem nagyon olvastam róla, a legtöbb amit tőle kapni szoktunk az a gpuk tranzisztorainak jövőbeli alakulása, de az is csak olyan 2-4 évre előre. Persze, minden nő mint a cüvek, de ettől még általában hozzák is az ígért teljesítményt. A fickó egyébként eddig szöges ellentéte volt a muszkának, nem ígérgetett fűt-fát jövőre, szóval sokkal szavahihetőbb eddig.

Persze ettől még nem kell neki ismernie a jövőt. De az biztos, hogy ha valakinek most nagyon megéri ismerni a jövőt, akkor az ő. Szerintem sok-sok milliárdot ér meg az, ha meg tudja jósolni azt a pontot, amikor a modelleket már nem kell masszívan tovább tanítani, hanem az alkalmazásukra kerül át a hangsúly, ugyanis ez a két feladat nagyon különbözik egymástól. Most még rengeteg tranzisztor megy el arra, hogy lebegőpontos aritmetikát tudjanak a gpu-k, de a dolgok úgy néznek ki, hogy az inferenciához elég lesz néhány bit-es operandusokkal nagyon nagyon nagyon sok művelet, valószínűleg lényegesen kevesebb lebegőpontos művelettel fűszerezve ami normalizálja az eredményeket. Szóval ha ezt az inflekciós pontot megjósolja, akkor az sok sok sok milliárdot fog érni. Meg aztán, a gpuk tervezése sem pár hónapot tart, valószínűleg az öt év múlva következő architektúra már specifikálva van, már csak a részletek kidolgozása hiányzik. Az is sokat számíthat, hogy megpróbál-e három architektúra váltást beszuszakolni a következő öt évbe, vagy megelégszik kettővel. Szóval szerintem őt igenis nagyon érdekli ez a dolog. Az más kérdés, hogy mennyire realisztikusak ezek a projekciók, vagy, hogy egyáltalán az igazat mondja-e, vagy mondjuk a becsült szórás legjobb verzióját.

Szóval nem szentírás ez, de érdekes módon a csipek világában sok minden nem szentírás és mégis működik. Persze, lehet ellenpéldákat hozni, hogy mennyi hülyeséget mondanak a csetek meg dzsípítík, de amit leművelnek most ebben a tekintetben a nagy cégek, az eléggé példa nélküli magában is. Egyébként az azért sokat elárul a kapitalizmusról, hogy egyes cégeknek érdemes milliárdokat fektetni nyílt modellekbe, mert attól félnek, hogy ha a versenytársaik túlontúl elhúznak, akkor bezárhatják a boltot.

No, meglátjuk, öt év az már nem is olyan sok, szerencsére sok gpu-t legyártanak még addig.

Demó.

Zene. Zene. Zene. Zene. Zene. Zene. Zene. Zene. Zene.

Drónos. Ez.

Nincsenek megjegyzések: