vasárnap, április 07, 2024

ha a terminátor lép fel helyetted a koncerten

Van itt ez a cikk, mely szerint 200 zenész kéri a technológiai cégeket, hogy ne ássák alá az emberi kreativitást és ne fejlesszenek zenei mesterséges intelligenciát. Vagy valami hasonló.

Érdekes dolog ez. Csak néhány szempontot írnék le a kialakult helyzetről.

Először is, természetesen én nem támogatom azt, hogy az emberek elveszítsék a megélhetésüket. Régóta egyértelmű már számomra, hogy a mesterséges intelligencia és a kapitalizmus egy halálos kombináció, de a többséggel ellentétben, a kapitalizmustól szabadulnék a mesterséges intelligencia helyett.

Másodszor, vicces, hogy a kreativitást féltik a zenész urak (és urinák). A legtöbben keményen technológia alapú zenét nyomnak, ha nem lenne technológia, valószínűleg ők sem lennének zenészek, legalábbis a legtöbbje. Szóval nekem valahogy elég véletlenszerűnek tűnik az, hogy pont most telt be a pohár a technológiai fejlődéssel. Amikor a klasszikus zenét elűzték a köztudatból és színpadok nagy részéről és elektronikus ugra-bugrára cserélték, nem aggódtak a zenész társaik megélhetéséért?

Harmadszor, az internet megjelenése óta teljesen átalakult a zeneipar, a nagy zenészek is már csak a koncertekből és egyéb csecsebecsék (a bakelit lemez és a mágneses kazetta is ide tartozik, amelyeknek új reneszánsza van) értékesítéséből élnek és nem magából a zene lejátszásából beszedett jogdíjakból. És bár az elején nagyon nem szerették ezt a dolgot, közben azért kiderült, hogy nem olyan rossz biznisz ez, az emberek mindig is fognak koncertre járni és panterás pólót nyúzni, még akkor is, ha a legtöbb zenét amit hallgatnak már mesterséges intelligencia generál. Szóval nekem kicsit olybá tűnik, hogy félnek a művész urak (és ...) a változástól, mert mindenki fél a változástól. De én a helyükben az éghajlatváltozástól félnék.

Negyedszer, én igenis az alatt az egy hét alatt, amióta a suno.ai éles, több vicces és kreatív videót és zenét hallottam, amit ezzel készítettek olyan emberek, akik egyébként nem tudták volna életre kelteni az ötletüket. Szerintem ha beindul igazán a mesterséges intelligencia által gyártott zeneipar, az teljesen új szintre emeli majd az emberiség és a zene kapcsolatát. Az a minimum, hogy a mesterséges intelligencia segít majd megtalálni a mindennapjainkban is a zenét, a gondolatainkhoz is komponál majd megfelelőt zenét, még udvarolni is segít majd.

Ötödször, érdekesnek találom, hogy nem egyből perrel nyitottak a művész urak (és ...), mint az (újság)író urak (és ...). Lehet, kicsit sok a csontváz a boszorkánykonyhában? Én nem értek egyáltalán a zenéhez, de van valamiért egy olyan elképzelésem, hogy igazából mindenki ugyanazokat az akkordokat nyomja, csak pepitában, sőt, kimondottan olyan zenei stílusok is vannak, amelyek az előző számok darabkáinak húzásából-nyúzásából állnak. Ettől ez még persze zseniális, sőt, még inkább zseniális, hogy gyakorlatilag ugyanazt az ötletet el lehet adni többször is (mondjuk az irodalom se szégyenkezhet ilyen téren), de lehet, hogy Beethoven és Sztrávinszkij óta már csak a remix megy és ha mondjuk a per legmediatizáltabb tárgyalásán a vád korona tanújáról kiderül, hogy valójában lopták neki a zenét Beethoventől és Mozarttól, csak megvadították egy kis Gershwinnel meg egy kis swinggel és kicserélték a vonósokat zúzósakra, akkor lehet összedől a kártyavár. Szóval engem érdekelne ez a per (egyébként ha jól tudom, az író urak (és ...) perét kidobta a bíróság, bár lehet, csak fék nyúzt olvastam).

Hatodszor, én érdekesnek találnám, ha tényleg nem használnának modern zenét ezeknek a rendszereknek a fejlesztésekor, hanem kiindulnának a klasszikusokból és a jó öreg internet mechanizmusokat bevetve kitalálnának teljesen új hangszereket, melódiákat, mikró és makró szerkezeteket, satöbbi. Az interneten a rengeteg felhasználó, meg az, hogy a lájkokkal és A/B teszteléssel lehet mérni valaminek a "minőségét" lehet, hogy teljesen új zenei világ felfedezésére adna lehetőséget. Legalább a klasszikus zenei tudásba fektető egyéneknek is lenne még pár évig munkája, amíg egy ilyen rendszerrel kitalálnák az új zenei világot. Mostanában már nem is lenne olyan megvalósíthatatlan projekt, mondjuk egy startup valószínűleg nem lenne elég hozzá, de valamelyik óriás innoválhatna már egy kicsit ilyen téren is. Illetve biztos fog is, majd ha már a klikkek zavargatásában tényleg nincs már mit innoválni.

Hetedszer, nem akarok lejárt lemez lenni, de a technológiai fejlődést nem lehet megállítani, ha törvényen kívül is helyezik ezt, a mátrix szorzást nem lehet törvényen kívül helyezni, csak annyit érnek el vele, hogy a srácok a pincében fogják kezükbe venni a dolgokat és amikor feljönnek a processz végén, felrobban a ház. Én inkább látom a kapitalizmust legyőzhetőnek (és értelmesebb célnak), mint betiltani azt, hogy az emberek azt csináljanak a számítógépeikkel amit akarnak.

+1. Egyre több ilyen nyílt levéllel fogunk találkozni azt hiszem. Néhány év múlva a filmvilág fog ilyen levelet írni. Aztán a vloggerek. Ne generáljatok már unalmas hétköznapokból vicces videókat a jótúbra, lécci lécci. Vajon hol ér ez majd véget? Amikor a macskák fogják kérni, hogy ne generáljanak több vicces videót róluk, mert veszélybe került a megélhetésük? Mindenkinek csak virtuális macska kell majd, mert annak nem hull a szőre?

Demó.

Zene. Zene. Zene.

Drónos.

Nincsenek megjegyzések: