szombat, május 23, 2015

hírek

Mostanában elhanyagoltam a híreket, de egyrészt csak a szokásosak voltak, másrészt mostanában nem volt kedvem írni, de most beesett valami igazán nagy.

Szóval Geoff Hinton tartott egy előadást a Royal Societynél (of Statistics talán, nem derült ki számomra egyértelműen) amiben azt találta mondani, hogy szerinte 10 év múlva a nagy keresőmotorok (mint pl. a Google, ahol dolgozgat is) képesek lesznek átlagos emberi szinten megérteni amit olvasnak és társalogni is az olvasottakról. Ha ő 10 évet mondott a sok tudós embernek és asszonynak, akkor valószínűleg már 5 év múlva kipróbálható lesz a technológia, onnan kezdve még lesz 9 év, hogy egy kis matek tudást is belenyomjanak és megnyerjem a fogadást. Ezt gondolom nem a Google fogja csinálni, de Wolfram lehet megcsinálja, ő szereti az ilyeneket és mostmár a wolframalpha is tud képeket osztályozni, nem is csinálja sokkal rosszabbul mint a legjobb rendszerek, biztos ők is deeplearninget nyomnak, egyik nap valaki matek képleteket tesz a háló bemenetére és kimenetére és máris kész. :))))

Még egy hír és akkor nyugi lesz egy ideig (legalábbis ha nem dönti meg valaki a Tianhe2-t a júniusi top500 listán, vagy nem lesznek gyönyörű képek a Plutoról). Szóval állítólag az Über felvette a CMU robotikai tanári karának egy jó részét, hogy önjáró autót készítsen neki. Komoly pénz lesz ebben, az Über már most 40 milliárdot ér, szerintem megoldják a problémát max. 10 év alatt.

Nincsenek megjegyzések: