csütörtök, január 15, 2009

Na ez érdekes lesz

Jó lenne már olvasni a hivatalos bejelentését ennek a sztorinak, ugyanakkor egyszer már végig kéne gondolni ezt a gondolatsort is ezzel kapcsolatban.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó anyag, én is kíváncsi vagyok, meg sokat agyalok efféle dolgokon. Talán majd írok egyszer Contact posztot. :)

mzsolt írta...

Szerintem is nagyon érdekes és ahogy látom, nagyon komolyan veszik annak a lehetőségét, hogy tényleg biológiai eredetű legyen az a metán. Én mindenesetre drukkolok neki.

Csiki Attila-József írta...

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2009/jan/HQ_09-006_Mars_Methane.html

Gyakorlatilag ugyanaz, csak egy árnyalattal realistább. a metán jelenléte utalhat jelenlévő életformákra is és geológiai folyamatokra is. (Vagy ereszt a butélia...)

Hosszú cikk, ugyanez tömörmagyarul: "Metán van, fingunk nincs"

mzsolt írta...

Anno én is elolvastam pár cikket a témáról, valahol bizonyos tudósok is leginkább a biológiai eredetet tartották legvalószínűbbnek, bár nem tudom már melyik oldalon olvastam.

Persze, lehet geológiai eredetű is, meg akár nagyon régen beszorult metán is, amiből nyaranta egy kicsi kiolvad, én azért az életnek szurkolok, meg annak, hogy minél hamrabb menjenek el megnézni. Főként most, hogy nagyon úgy tűnik, nincs a Holdon egy csepp víz se (fagyott csepp se :) tényleg a Marsra kéne koncentrálni mostmár, csak ne tartana 8 hónapig az út...

Csiki Attila-József írta...

lesz még annyi se...

Csiki Attila-József írta...

Víz már van...
http://www.newscientist.com/article/dn16620-first-liquid-water-may-have-been-spotted-on-mars.html