szombat, október 04, 2014

a videójátékok megmentik a világot

Már jó régen olvastam ezt a cikket, amikor még játékokba írtam kódot, egy kicsit átértelmezett dolgokat, azóta is akartam róla írni, nem most kéne eljöjjön az ideje, mert megint össze fogom csapni, de hát ez már ilyen.

Szóval a videójátékok megmentik majd a világot. Most még nem, majd. Ismerős duma, gondolom. Néhány érv. Kezdjük néhány példával, milyen problémákra lehet megoldást találni játékokból merített ötletekkel, technológiákkal, optimizmussal.

Szóval ha pl. valaki szeretné tudni, hogy a plasztikai műtétje után hogy fog kinézni, a legjobb megoldást az egyes játékokban jelenlevő karakter szerkesztő adhatja, persze a kiinduló pontot a valóságból kell majd átemelni, de erre is vannak már nagyon jó módszerek, amelyek nemsokára átszökkennek a kutatásból az iparba. Szóval erre a speciális feladatra már van megoldás, nem tudom, alkalmazzák-e már, de ha nem, az valószínűleg azért van, mert a plasztikai sebészek nem nagyon szoktak játékokkal játszani és így kihagyják ezt a nagy lehetőséget. Vagy esetleg a modellező szoftver nagyobb szabadságot nyújt az arc formálásában mint a sebészet és kontraproduktív lenne a használata, mert az ügyfél túl sokat kérne. Szerintem meg lehetne találni a megoldást.

A jövőben akár problémát is okozhatna az, hogy a javak legnagyobb része a lakosság egyre kisebb részének tulajdonába kerül. Hogy fog a szegény réteg megélni, ha robotokkal kell versenyezzen a melóért? Lehet, hogy hihetetlen (illetve ha nem az, akkor még nem gondoltál bele rendesen, hogy mit is jelent ez), de van már rá példa, hogy egy nagyon kis réteg tart el egy nagyon nagy réteget, ezt önszántából teszi és mindenkinek jó. Ez az ingyenesen játszható játékok világa, amelyek elvileg nem kerülnek pénzbe, bármeddig játszhatóak (illetve amíg a szolgáltató értelmét látja) és még akár szórakoztatónak is nevezhetjük egy részüket. A legfurcsább az, hogy mindössze a játékosok 1%-a fizet az élményért, a többiek soha egy centet se. És mégis óriási biznisz ez és mindenki ide vagy innen menekül. Azt hiszem, most is létezik a Föld lakosságának olyan 1%-a, aki képes lenne a többi 99%-nak normális megélhetést biztosítani, már csak azt a mechanizmust kell megérteni, amivel meggyőzhetőek, hogy ezt meg is tegyék. Az ingyenes játékok szerintem segíteni fognak ebben.

Némi fantáziával azt hiszem, bármilyen problémára találhatnánk a videójátékokból jó analógiát, én itt be is fejezem a példákat.

Végül azt hiszem, hogy amikor választani kell, ha az egyes lehetőségek szimulációja nem kivitelezhető, akkor inkább egy Mortal Kombat vagy Starcraft meccsel kéne eldönteni azt, hogy ki a megfelelőbb jelölt, mint buta szájkaratéval a tévében. Én biztosan szívesebben nézném. És azt hiszem, jobban előrejelezné a jövőbeli teljesítményt, mint azok a módszerek, amiket most használunk erre.

Nincsenek megjegyzések: