csütörtök, április 26, 2007

Latex

Bejó, műxik:

Itt található, könnyű feltenni. Kíváncsi vagyok, meddig fog ez így megmaradni, ugyanis egy külső siteon hosztolódik a kép, szóval lehet mégis be kéne várni, míg a Google is megszán minket egy beépített Latexxel, vagy váltani kell wordpress-re, milyen király nekik. Ja, akit érdekel, hogy mi van ott, hát: regularizált, kernelizált kanonikus korreláció analízis. :)

7 megjegyzés:

Cserebogi írta...

a korreláció analízisre az én szemem is felcsillant, de hogy az előtte levő három szó mit jelenthet ténylegesen...? miért nem születtem én is matematikusnak...?! :(

Vagy legalább informatikusnak... :P :)

Névtelen írta...

Öööö... ez micsoda, és mire jó?

mzsolt írta...

A Latex, hát az egy olyan typesetting program, mondjuk úgy, hogy szövegszerkesztő, amiben könnyen lehet képleteket szerkeszteni. Aki jól ismeri, az szinte bármit megcsinálhat vele, főként informatikusok szokták venni a fáradtságot, hogy kitanulják, nem kell szívni a Worddal, standarddá vált az info/matek cikkek szerkesztésében. Ja, .pdf és .ps meg .dvi a kimenete és én csak alapszinten ismerem, de szép széles képleteket tudok vele szerkeszteni, az bizti. Mostanában gondolkodtam, hogy lehet nem ártana pár matekesebb témájú bejegyzést írni, ezért próbáltam ki, tudok-e képleteket szerkeszteni úgy, hogy szépen látsszanak. Úgy tűnik, igen. :)

A korreláció kutatás az azért jó, mert a korreláció szó hasonlít az implikációhoz, az meg mindenkinek jót tesz. Ha több dimenziós változóink vannak, akkor kell kanonikusan végezni a dolgot, hogy a dimenziók egyenlő mértékben számítsanak. A kernelizálás az most a módi, legalábbis abban a területben amivel én foglalkozom, ez a csodafegyver, a lineáris dolgokból nem lineárisat csinál, ami talán jó valamire. A regularizálás meg azért kell, hogy stabilizáljuk az eredményeket, mert mindig elfutnak, ha egy kicsit megijesztjük az adatinkat egy kis perturbációval.

Kicsit késő van, ideje lefeküdni.

Unknown írta...

Latexszel... csak hogy a magyaros is beleszóljon :)

mzsolt írta...

Hehe, köszi. Viszont van egy kis probléma, ugyanis hivatalosan lateh-nek kell ejteni (nem tudom miért, az ősét, a Tex-et is már teh-nek kellett, biztos Knuth valami fifikája :), persze én mindig latexet mondok. Szóval ilyen esetben hogyan kéne írni, Latexhel, vagy mivel én latexnek mondom, legyen Latexszel? Vagy esetleg Latexxel-ben tudni kell, hogy a második x-et is ugyanúgy h-nak kell ejteni, mint az elsőt, a kiejtést is hasonulja? :)

Névtelen írta...

A LaTeX (TeX) szóban az X valójában a görög khi betű, aminek a kiejtése valahol félúton a k es h között van (mint a Johann Sebastian Bach-ban a ch). A TeX szó a görög "techné" (τεχνη) szóból ered, ami például a technológia szó gyökere és egyszerre jelent mesterséget és művészetet...
Egyszóval Knuth nagyon únhatta magát.

mzsolt írta...

Köszi, hogy vetted a fáradtságot és fellebbentetted a fátylat az x=h egyenletről. :) Én lusta voltam megnézni a wikipedia-t és a Knuth könyvét is mindig elodázom, valahogy mindig kihúzom a minimális LaTeX tudásommal. :)