szombat, január 26, 2008

történelmi pillanat (nemsokára) és egyéb érdekességek linkekben

A Google már a tavaly bejelentette a Palimpsest projektjét, de hozzám csak most ért el a hír. Ez nagyjából azt jelenti, hogy bármilyen tudományos jellegű adathalmazt ingyen tárolnak és megosztanak a szervereiken. Mitöbb, aki nem tudja feltölteni hozzájuk az adatot, annak küldenek egy aktatáska méretű dobozt, amiben 3 terrabájt összméretű raidolt merevlemez található. Szerintem ez legalább olyan fontos lépés a tudomány számára, mint mondjuk a Wikipedia megszületése volt. Ez az open access mozgalom nagyon tetszik nekem, amikor 2006 augusztusában írtam arról, hogy kiadják a 5-gram adatbázisukat, már gondoltam rá, hogy 1-2 éven belül biztos a neten is elérhető lesz, nem olyan sok adat az a 30 giga a Googlenek. Most meg terrabájtokat vonatoztatnak. :)

Más. Bár ígértem, hogy nem lesznek linkek, mégis lesznek, mert a del.icio.us is csak https-en keresztül enged bejelentkezni, így az sem megy a bentlakásból (kezd már eléggé kényelmetlen lenni ez a dolog). Meg amúgy is, ha már írni nem akarok, legalább a mások által írt vicces dolgokat osszam meg, amiket megint mások küldözgetnek emailben vagy emeleti bányában
mutatnak. :)

Szóval az első link, a gépi tanulás egy kis alkalmazása, de inkább a video a vicces, nem az alkalmazás.

Hans Rosling két nagyon érdekes előadást tartott a TED-en az országok fejlődéséről bizonyos szempontokból, érdemes megnézni, nekem mondjuk maga a vizualizáció legalább annyira érdekes volt, mint maga a mondanivaló. Sajnos ahogy látom, idén nem fog előadást tartani.

Hmm, remélem most nem rontom el, emailből nem valami kényelmes blogolni, na de ha igen, majd hétfőn javítom a bejegyzést. (UPDATE: hétfőn javítva :))

hétfő, január 21, 2008

teszt

Mostanában nem tudok a bentlakásból bejelentkezni a bloggerre, szóval kipróbáltam ezt az emailből blogolást. Egyébként meg nem hiányzik, csak néha jó lenne kommentelni. De legalább okosabb maradok. :)

péntek, január 11, 2008

2007 a blogomban

Gondoltam, összeírogatom azokat a bejegyzéseket, amelyeket talán érdemes elolvasni a tavalyi év terméséből, hónapokra lebontva.

Január. Ekkor esett a 200. bejegyzés.

Február. Talán az ACM portal bug felfedezése hasznos lehetett másoknak is. Sajnos már nem működik a dolog.

Március. Igazából semmi, de talán érdemes megemlíteni az egyik legérdekesebb online élményem leírását, ami egy virtuális vendéglőben történt.

Április. Egy kis filo az ateizmusomról, meg a blogfesztről.

Május. Megpróbáltam sokadszorra abbahagyni a blogolást.

Június. Valamennyire sikerült is, júniusban egy bejegyzés sem született, mondjuk volt a kept és a cefp is, úgyhogy eléggé elfoglalt voltam.

Július. Semmi fontos, talán annyi, hogy írtam az első általam olvasott könyvről, amit ingyenesen terjesztenek az interneten.

Augusztus. Rengeteg egysoros bejegyzés, talán itt írtam először explicit módon egy feladatról ami érdekel és köze van a munkámhoz.

Szeptember. Egy kis útmutató ahhoz a területhez, amelyen dolgozom, ez már megint munka. :) Egy kriptikus bejegyzés, amit már én sem értek, de nem is hiányzik :) továbbá ebben jelent meg először a politika szó, aminek mindenféle vetületeit próbáltam kerülni a későbbi bejegyzésekben és néha elég nehezen ment, de végül sikerült.

Október. Az első ócska vicc amit én találtam ki és még a blogba is beírtam (a konjunkció fontos ebben a mondatban :)). Egy kis filozofálás a blogokról és csak előkerül a politika is. Egy rajzika is született, a zügy akkor fontos dolognak tűnt, most abszolút nem az, de hát ez így van rendjén. Talán ez volt az a hónap, amikor leginkább foglalkoztattak a blogok.

November. Két fontos dolog volt, a Darpa Grand Challenge, amiről elég sokat blogoltam azon a napon, amikor történt (1,2,3,4,5). Valamint az EP választások, ami jó nagy port kavart a blogoszférában (én inkább csak a blogokban követtem) és nekem sikerült megállni, hogy leírjam a véleményemet. 1-0 ide.

December. Mivel Marseilleben voltam, nem blogoltam, de még olvasni sem olvastam két hétig (ok, egy nap azért igen). Reméltem, hogy sikerül megőrizni azt az elmeállapotot, amiben ott voltam, de nem sikerült, megint olvasok blogokat.

Viszont biztos vagyok benne, hogy idén is lesznek felettébb sűrű hónapjaim, remélem komoly kimaradások lesznek a blogomban, igazából év elején még úgy terveztem, hogy júniusig nem írok semmit, aztán 11 nap alatt most harmadjára tagadom meg magam. Viszont van egy újévi fogadalmam is az új blogidényre, csak pozitív dolgokról akarok írni és semmi linkspreadin, arra ott van a dilisösz.

Más. Kitöröltem azokra a blogokra linkeket amelyeket nem olvasok gyakran, vagy nem ismerem személyesen a szerzőjüket, már rég nem rendelkezik a linkfal olyan jelentőséggel, mint régebben. Szóval törlődött Britewitelite, Suematra, Plastik, Bubis, Cs, Jack, Geom, 108, Big Hominid, Yak, Julcsa. Persze néha olvasgatom még ezeket, csak szerettem volna rendet tenni a linkek között.

Más. Újabb diák aki blogol, ezúttal filmekről. Valamint egy román srác az egyetemünkről, aki benne volt abban a projektben amivel komolyabb sikereket értek el (bár nem emlékszem pontosan, hogy hol is lettek másodikak, talán a világon?, van róla egy cikk amit még nem olvastam el).

csütörtök, január 10, 2008

Ma 70 éves Don Knuth

Ma ünnepli 70. szülinapját az informatika egyik nagy öregje, Don Knuth. Isten éltesse.

szombat, január 05, 2008

retro + más*4

Ma találtam Angelday blogján egy hosszú bejegyzést egy demo egyik képéről amibe kódoltam én is pár partot. Ez billentette át a kapcsolót, ami a blog írást irányítja nálam, meg persze a mostanában megint feléledő demós nosztalgiám, pontosabban ez már jó régen dolgozik a mélyben, minden nap nézek pár ilyen jellegű oldalt, néha demókat is. Érdekes olvasni technikai leírást egy olyan demóról, amibe én is rendesen beledolgoztam, bár Credo vitte a nagyját. Feltámadt egy pillanatra az érzés, amikor kiderült, hogy a worm part nem fut az igazi vason, de Credo rájött, hogy a halt kiöli a raster megszakítást, ezért csak ki kellett szedni azt az egyetlen sort és megint ment a dolog. A Plastikon már 26 hozzászólás jött, a Poueten még csak 19. Riszpekt Angelday.

Még tavaly az év vége felé, egy fél napot 64-es grafikákat nézegettem, aztán a nap másik felében azon győzködtem magam, hogy ne tegyek fel belőlük a blogomra is egy csokorral. Kicsit mások tollával ékeskedés érzés ez, pedig tényleg nem, csodálom ezeket az embereket, csak meg akarom mutatni milyen királyságok vannak. Most nem fogom megállni, hogy ne reklámozzam őket egy kicsit, lesz eszmei mondanivaló is a végén.

Ma két grafikus képeiből válogatok, Mirage és Mermaid lesz az.

Kezdjük Mirage legújabb képével.

Utána egy koprodukció kettejük által, ez hires kép, tehát minden 8x8-as négyzetben csak két szín található.

Egy kis Donkey Kong.

Még egy koprodukció.

Színek ezerrel.

Lassan túl sok lesz a jóból.

És egy klasszikus kép másolata 93-ból.

Mermaid legutolsó képe.

Ő szokott ilyen mainstreamebb artos képeket is produkáni.

Na meg persze vicceseket.

Unikornisok márpedig vannak.

Még.

És még.

És végül egy kép 2000-ből.

És akkor most a kérdés? Tetszenek ezek a képek olyanoknak is, akik nem ismerik a technikai hátterét azoknak a gépeknek amelyeken ezek készülnek (vagy ugyanolyan limitációkat használó pécés programoknak)? Én úgy érzem, hogy ezek a képek önmagukban is nagyon szépek, nem csak azért, mert vannak halvány elképzeléseim a C64-ről és a VIC-ről. Helyi hálózatokon néha meg lehet találni a képgyűjteményekben Louie egyik legismertebb, de mégis csak egy sima retus munkáját.

Pedig vannak neki jobb képei is, Dannyval koprodukcióban. :))

Szép dolog a fotorealizmus, de a 64-es képeknek mégis van egy bizonyos hangulatok, ami pécén utánozhatatlan, szerintem és a pécé nem is a kevés színről szól, persze, mostmár. Tényleg kíváncsi lennék a véleményetekre ebben a kérdésben. Kell a 8 bit?

Jó lenne idén újra demót írni, pont 10 éve voltam az első partymon, a Ragest 98-on. Kevesebb blogot kéne olvasni és írni és akkor megvalósítható lenne.

Más. Nem megy a youtube a bentlakásban és hiányzik, szinte minden oldalon vannak már youtube inzertek és lassan töltődnek emiatt. Ha 30 év múlva nem adnak legalább egy béke Nobel díjat a youtube alapítóknak, azt mondom, meg van bundázva a dolog.

Más. Tegnap megnéztük a The Painted Veilt. Vicces arra gondolni, mennyire másképp látta a világot akkor két ember, az átlagkínai meg a bacikergető. Meg aztán, van pár gondolat a nacionalizmusról is benne, mellékesen ami érdekes lehet itt és most.

Más. Scott Aaronson írt egy bejegyzést Indiáról, ahol egy olyan földműves közösség előtt tartott előadást, akiket a kvantum számítógépek érdekelnek és meghívták őt az MIT-ról. Eszméletlen. Ilyen nem lesz itt soha. Mégis csak riszpekt a keletnek.

Más. Van a hűtőnkben még egy-két meglepetés. Ezentúl több kép lesz ezen a blogon, talán.

Hmm, két órát készült ez a bejegyzés, kicsit sok, nem fogom újra olvasni.