vasárnap, augusztus 05, 2007

A hír ami nem hír

Egyre több blogban fedezem fel, hogy kritizálják az emberek az újságokban megjelent hírek pontosságát meg helyesírását meg amúgyisát. Legfőképpen persze az online médiát, mert arra linkelni is lehet és hát gondolom a bloggerek főként azt fogyasztják. Szerintem ez már elég uncsi dolog, mindenki tudja, hogy tele vannak hibákkal az online újságok és felettébb hatásvadászok, mert amelyik klikket nem szerzik meg ők, azt megszerzi más és amúgy is, elvileg ingyen olvassuk őket, márpedig ingyen ebéd nincs, szóval az ember örvendjen, hogy ha a fele igaz annak amit olvas és csendben gondolkozzon el azon, hogy melyik fele. És hát a bloggerek is ugyanezt csinálják, legalábbis akik elemző blogként tartják számon magukat, nem néznek mindennek utána nagyon és helyesírási hibák is vannak itt-ott. És ne jöjjön senki azzal, hogy de hát az újságírókat azért fizetik, mert nem azért fizetik, hogy igazat és jót írjanak, hanem hogy minél több kattintást generáljanak, ugyanis abból lesz a péndz. És amúgy sincs igazság a Földön és mindenkinek mindent szabad (írni).

4 megjegyzés:

tootles írta...

az igazság mindig odaát van:)
meg ugye az ingyen kapott dolgok a legdrágábbak - mondja a legújab japán bölcsesség.

mzsolt írta...

Legújabb milyen értelemben? Tényleg érdekes gondolat ez, bár valami más megfogalmazásban már találkoztam vele.

Credo írta...

Én is megfigyeltem, és egyetértek veled. Nagyon beindult ez a fikaáramlat, hogy mióta egyre több online újságban és kommersz blogban lehet kommentálni (tehát nem csak a kevéssé látogatott online magazinokban), az olvasók egy-egy elgépelt betűn vagy magyartalan, de naponta használt germanizmuson akadnak ki és fikáznak hosszan, sőt tényleg egyre több a "tücsök és bogár" fikablog is.

Ettől nem lesz jobb az általános nyelvtantudás, legalábbis vízcsepp a tengerben, hogy ha valaki, aki szintén hasonló hibákat vét, ettől megjavul. :)

Az ilyen (mármint komolyabb újságok esetében jelentkező) online minőségromlás egyébként az általad említett sebesség faktor mellett azért is romlott, mert a cikkek (szintén a sebesség miatt) nem mennek át egy-két korrektoron, olvasószerkesztőn, főszerkesztőn és egyebeken.

mzsolt írta...

Ja, de gyakran vannak komolyabb hibák is, főként a tudományos jellegű híreknél, de persze mindenhol amihez a kedves hírfordító nem igazán ért. De szerintem ez teljesen elfogadható, ami igazán érdekel, azt eredeti forrásból próbálom olvasni, vagy felkutatni azt, a többi meg úgyis megy az agyam süllyesztőjébe pár nap után.