szombat, február 19, 2011

watson

Szóval akkor Watson megverte Kent és Bradet Jeopardyban. Jó lenne írni erről valami értelmeset, de van is, meg nincs is kedvem hozzá. Nem tudom összeszedni a gondolataimat elég koherens formába, hogy érdekes is legyen és főleg értelmes is ez az egész, igazából már semmi tétje nincs, szerintem akit érdekelt ez a téma, az már elolvasta amit el lehetett, vagy mégsem, fene tudja.

Szóval Watson egy számítógép, sőt, szuperszámítógép, rengeteg hard diszkkel, 15 terabájtnyi rammal és 2880 POWER7 maggal, vagy másképpen, 100 darab POWER750 szerver, 1 millió dollár összértékben. Nem tudom, mennyire felel ez meg 1000 darab 1000 dolláros gépnek, talán nincs egy nagyságrendnél több eltérés azért. Ha Moore törvénye fennáll még 15 évet, akkor az pont elég lesz, hogy egy asztali 1000 dolláros gép elérje ezt a teljesítményt. Egyesek szerint még 10 év van Moore törvényében, de én optimista vagyok és azt mondom, hogy kibírja még legalább 15 évig, persze egy cseppet sem tudom jobban megindokolni az optimizmusomat, mint, hogy ha már 50 évet kibírt a dolog, akkor már 15 igazán nem kéne gondot okozzon. Ráadásul már rengetegszer jósolták, hogy vége a bulinak, aztán mégsem, szóval 18 hónaponta duplázunk procit meg memóriát, ez a lényeg.

Ken és Brad a legjobb Jeopardy játékosok, rengeteg dollárt nyertek, igazából futná nekik egy-egy Watsonra, ha mondjuk gyakorolni akarnának és csak a hardvert kéne megvegyék, de valószínűleg megvárják, amig lemegy az ára, akár ingyenes is lesz. Ken könyveket meg blogokat ír, agyi játszadozás témában, Brad meg a színészettel kokettál.

Watson meg lemosta őket a Jeopardyban, bár az első és az utolsó kör némileg szoros volt azért.

Watson 18 hónap múlva kétszer olyan gyors lesz mint amilyen gyors most, vagy fele annyiba fog kerülni. Persze, lehet, hogy nem, de hozzávetőlegesen.

Mire jó ez az egész? Szerintem a legfontosabb tanúlság az, hogy meg lehet csinálni, nem találtak fel semmi kimondottan óriási dolgot, 25 ember beleölt 4 évet és megcsinálta. Szerintem 2-3 éven belül a Google és a Microsoft is simán megcsinálja ugyanezt, ha egy nem okosabb Paget, vagy Brint, vagy Gatest, vagy Allent. Az Apple a 60 milliárd kézpénzből, ami állítólag bármikor rendelkezésükre áll 60 ezer Watsont vehetne. Nem hiszem, hogy lesz még tévés Jeopardy, amelyben gépek fognak versengeni, akár gépekkel, akár emberekkel, nem igazán látom már értelmét, ezt az egész Jeopardy cuccot tényleg csak egy PR akciónak kell tekinteni, soha nem volt tét a Jeopardy. A Kasparov 97-es legyőzése sakkban sokkal inkább tét volt akkor, ma már mindenki tudja, hogy az iPhone-jával olyan ismeretekre tehet szert, amelyekre nem is gondolt, amikor nekifogott brózolni (a Wikipédiát, leginkább).

Talán már 5 éven belül, de 10-en belül biztosan fel lehet az egészet skálázni úgy, hogy mindenki hozzáférhessen egy Watsonhoz, a weben keresztül, ingyenesen, vagy nagyon olcsón.

20 év múlva össze fog jönni a Turing teszt, már csak a natural language generation és discourse modelling részeket kell megírni. Ezek amennyire tudom, kevésbé kutatott témák, kicsit többet bele kell tegyen majd az a csapat, akik ezzel fognak foglalkozni, de szerintem nem lényegesen nehezebb feladat mint a question answering.

Addig szerintem ki is találják, mit kezdjenek ezzel az egésszel, ma már vannak példák arra, miért lenne jó a gépeknek egyre jobban megérteni az embereket, ha a Facebook gépi intelligencia segítségével csak 1 dollárral többet tudna kisajtolni minden egyes felhasználójából, máris lenne 500 millió dollárja kutatásra.

Reméljük, addig nem robbantjuk fel magunkat...

1 megjegyzés:

Csiki Attila-József írta...

Az utolsó mondat különösen is tetszik:D

Érdekes ízt ad az egésznek