kedd, február 09, 2010

irónikus

Vicces, hogy a gazdasági válság még messze nem ért véget (szerintem) és az amcsik azzal védik az űrutazás privatizálását, hogy a privát szektor milyen jól csinálja a dolgokat. Na persze, a bankok is milyen jól kioptimalizálták a nyereségüket... Mindez még nem is lenne baj, ha a privát űrszektornak nem az lenne a legnagyobb ötlete, hogy földkörüli pályán szálló hotelekbe szállítson unatkozó milliomosokat. (Na jó, van még pár jó ötlet, de azok mind az energetikai szektorból jönnek (He3 a Holdról és űrbeli napelemek) és még nagyon sokat kell rá aludni, hogy pénzügyileg megérje, ami ugye a privát szektornak az egyetlen mozgatórugója.) Van még valami nagy ötlet amiről én nem tudok, hogy mit lehetne a földközeli pályán csinálni? A Titánról sose fogja megérni metánt hozni, sorry.

Na igen, ma az innováció éllovasa, a Google kihozta a legújabb ötletét, egy Twitter klónt, ami a gmailben is olvasható. Már sejtem mit fognak a privát cégek az űrben csinálni, kisbolygók közti szociális hálót, yeeee.

(Félreértés ne essék, nem a privát szektort becsmérlem, csak az az érzésem, az űrutazás nem az ő dolga lenne, főként amíg annyi minden egyébbel lehetne (és kell) foglalkozni itt lent a Földön, és annyi jobb módszer van sok pénzt keresni, mint pl. a szociális hálók építése, a Web3.0-t is feltalálhatná lassan valaki... (csodálom még nincs székely iwiw, ha már székely google van))

8 megjegyzés:

jozanparaszt írta...

...az azé' nincs, me nekünk annál több eszünk van!
:DD

Laller írta...

A bankszektor szerintem nem jó példa. Az hogy ide vezetett a pénzügyi világ abban az államnak is szerepe volt. Mert biztosította a betétesek. A bankár meg %-ért dolgozik, ezért adtak fűnek fának hitelt, és hazardíroztak a részvényekkel is, mert minek gondolkozzon felelősen. Ha összejön neki, nagyot kaszál, ha nem, kirúgjál megbüntetik, de neki is marad, és a betétesek egy jó részét se éri kár. És igazuk lett. Mert az állam nem engedte csődbe menni. Mert ha csődbe mennek akkor a gazdaság térdere rogyik és hasonló lett volna mint a múltszázadi nagy gazdasági válság.
A válság bizonyos szempontból meg jó, mert kitakarítja a szemetet. De sajnos már most látszik, hogy kb. 10 év múlva ugyanúgy a válságról fogunk beszélni (most kódolódik a rendszerbe). Ezt sajnos vak, aki nem látja. És ha van valakinek esze akkor felkészül rá, és még jól is jöhet ki a dologból. :P
Szerintem szerencsésebb lenne összehasonlítani az egészségüggyel. Amit épp ott akarnak államosítani. Választott hazámban meg volt egy enyhe próbálkozás a privatizálásra ami szerencsére megbukott. :) Igaz a mostani rendszeren is nagyot kéne javítani.

mzsolt írta...

A bankrendszer pont azért jó példa, mert hogyha az állam szabadjára enged egy ilyen komplex rendszert, akkor ez lesz belőle. Igaz, hogy a válság kitakarítja a szemetet, de lehet, hogy meg lehetett volna oldani, hogy kevesebb szemét termelődjön már kezdetektől fogva. Persze, az állam csak egy másfajta bankrendszer, de a mozgatórugója ugyanaz, úgyhogy nagyjából ugyanúgy oszcillál, csak ennek más a következménye a nagy társadalom számára, valószínűleg a parlamentben dolgozóknál válság van minden 4 évben. Az egészségügy is ugyanolyan mint a bankrendszer, csak fene tudja, talán jobban meg vagyunk szokva a halállal, mint azzal, hogy elvesztjük az összes pénzünket, mert valaki egy irodában nem gondolta meg, hogyha egy görbe sokáig meg felfele, akkor egyszer lefele is kell neki menni, legalábbis a standard földi megszorítások mellet. A halál elég gyakori dolog és még az is lesz, egy ideig. :)

Laller írta...

Azért nem tartom most se jó példának a bankrendszert, mert gondolj bele, mi történt mikor csődbement a bank. Jött állambácsi és megmentette. (Itt bukott meg a neoliberálisok nagy tézise, hogy a piac önszabályozó.) És tudták akik a bajt okozták, hogy nincs nagyon vesztenivalójuk (az adófizetőknek meg igen). Közbe amíg működött a rendszer egy csomó pénzt kaszáltak míg a lufi ki nem pukkadt. Míg itt van Mo.-on a Hospinves-t. Működtetett egy rossz rendszert (egy eleve rossz rendszerben), és nem mentették meg. Hagyták veszni. A privát kórházak tudják is, azokban az országokban ahol ennek nagyobb hagyománya van. Így a döntéseket felelősséggel hozzák meg. Az állanak itt csak keret adó befolyása van, az ÁNTSZ személyében.
De ahogy már beszéltük bizonyos szektorban az államnak nagyon is szerepet kell adni, másban meg hagyni a privát szektort kibontakozni.

A bankrendszer és a válságról egy nagyon jó összefoglalást ebben a videóban találsz. Több forrásból is ezt hallottam. Ha meg itt nézelődsz ajánlom még Heim Péter Veszélyben a hazám rész is. Azt is az Index készítette. Tudom hogy nem minden aktuális már, de a folyamatok megértésében jó.
http://index.indavideo.hu/video/Jaksity_Letolt_nadraggal_allunk_a_csalanosban/

mzsolt írta...

Ok, de én arra hoztam példaként a bankrendszert, hogy szabályozás nélkül összeomlik, az teljesen mellékes, hogy megmetteték, ugyanis bankrendszerre szükség van (és persze ki kellett menteni a haverokat, akik a pénzt adták a kampányra). Valószínűleg azért annak nem volt nagy szerepe az összeomlás elkerülhetetlenségében, hogy a fiúk tudták, hogy nem fogják őket komolyan felelősségre vonni, inkább csak hozzászoktak ahhoz, hogy nem kell rendesen végiggondolni a dolgokat, a statisztika megold mindent. És persze amikor már az egyszerű statisztikai módszerek is kezdték kimutatni, hogy nem okés minden, akkor elkezdtek adatokat hamisítani, stb.

Az űriparban ez kb. úgy lesz, hogy jó esetben 5 év múlva tényleg fel tudják majd vinni az űrhajósokat az ISS-hez, remélhetőleg nem fog senki meghalni közben, aztán beindul valamennyire az űrturizmus 1-2 éven belül, aztán nem hoz túl sokat a konyhára, megígérik, hogy tudnak majd 5 éven belül 100 tonnás terheket is Földtől elrugaszkodó pályára állítani, aztán eltelik 5 év, nem lesz belőle semmi, kapnak még 5 évet, akkor sem lesz belőle semmi, talán néhány ember bele is hal, aztán szépen visszaadják a NASA-nak a feladatot (akik megcsinálják 3 év alat), vagy megveszik az oroszoktól vagy a kínaiaktól a technológiát, ha éppen eladó lesz, akik közben simán kifejlesztették, aztán megkezdődhet a Mars utazás előkészítése. Igazából nem dől össze semmi, csak két évtízeddel később lépünk a Marsra.

Laller írta...

Ezzel így teljesen egyetértek!
Uff! :P

Eci si Cami írta...

Azt hiszem, érted econimica válság Romániában! Messze nem az utolsó szó úgy ...... Azt hiszem, a válság nem fog kijönni hamarosan. Válságban van, de a kormányok világszerte azért küzdenek, hogy fenntartsák az ország gazdaságának és biztosítják a tisztességes megélhetést, de hogyan ?...... ..... románia lopni, és hogy vagyonukat a hátán a többiek ...
Sajnálom őket, mert sajnos a helyszínen nem mehet minden olyan ingatlan ...
Szép és érdekes blogbejegyzések olvastam ... te ...
Sajnálom, de a Google jelátalakító bár a hibák a magyar szülők nem tudják, hogyan kell helyesen írni, de intaleg magyar elég jól!
hi tekintetében Önt és kedves olvasók!

mzsolt írta...

Hát erre nem is iagazán tudom mit válaszoljak, köszönöm a kommentet és reméljük, valami majd kivezet mindannyiunkat a válságból, de jó lenne nem megvárni vele a következő amerikai űrrepülő (vagy bármilyen más eszköz) befejeztét.