szombat, április 04, 2009

CADIE

A Google bejelentette CADIE-t, ami (aki majd egyszer) egy Cognitive Autoheuristic Distributed-Intelligence Entity, vagyis az ő első próbálkozásuk a szingularitás felé. Lehetett sejteni, hogy foglalkoznak ilyesmivel és mostanában volt a hír, hogy szemantikusan próbálják modellezni a kereső kifejezéseket, meg írtak a fejesek egy The Unreasonable Effectiveness of Data című cikket is. Akkor lassan lehet kezdeni visszafelé számolni az éveket, kezdjük talán hússzal?

péntek, április 03, 2009

Think Link

Az internet tele van emberi hülyeséggel. Végre egy projekt, ami segíthet egy kicsit visszafogni a lovakat.

Na akkor röviden én is leírom, amit a tgdailyból kiszűrtem. Szóval egy browser (jelenleg csak Firefox) pluginról van szó, amellyel annotálni lehet a látogatott oldalakat és ha olyan oldalra tévedtünk, amelyen egyes részekhez vannak hozzáfűznivalói az embereknek, akkor azt is meg lehet nézni. Leginkább ugye az olvasott állítások igazságtartalmára vagyunk kíváncsiak, ezért az annotálások szépen elmagyarázhatják, hogy mi is a helyzet, ezekből továbbá gráfot is lehet építeni, sőt mi több, szavazni is lehet az igazságtartalmukra, mert az igazság, az ugye odaát van. Mint minden az interneten, akkor lesz ennek igazán értelme, ha felkapja a jónép és elkezdi használni, ha csak egy kicsit is csökken a hülyeség és a szándékos félrevezetés mennyisége a neten, az már tiszta nyereség. Remélem kiterjesztik majd mindenféle nyelvre, húznak alá valami jó kis bizonyító technológiát is és valahogy megoldják, hogy ne egy újabb spam platform legyen ebből az egészből. Még nem indítottam újra a Firefoxomat, hogy lássam, hogy működik a plugin, de majd beszámolok a fejleményekről.

Apropó kémia, itt egy jó kis videó arról, hogyan kell donutból és teából napelemet készíteni. :)

csütörtök, április 02, 2009

Kémia

A főépületben a bejáratnál van néhány nagy akármi, ami azt hirdeti, hogy mennyire jó dolog is a kémia, mennyit segített az emberiségnek. Teljesen aláírom, de a számítógép is fel van sorolva, ENIACCAL, Neumann Jánossal, mindennel, nem olvastam végig a szöveget, gondolom ilyen alapon a sajtkészítők (és a többi tejtermék készítői) is magukénak érezhetik a számítógépek forradalmát, mert rengeteg sajtot ettek a mérnökök. Ami vicces viszont az, hogy a telekommunikációt is a kémiának köszönhetjük, mint az a képen egy PSP-vel telefonáló fickóval ábrázolva is van. Lehet kimaradt a Nokia N-Gage mém a plakát készítőinek (vagy sejtenek valamit). Na nem baj, szeretjük a pspt, talán majd kipróbálom vele a wifit a Matyi téren.

ÉÉÉÉÉs, hogy ne legyen ez a bejegyzés teljesen értelmetlen, nagyon szép idő volt ma, itt a tavacs.