szombat, augusztus 30, 2014

másféle hírek

Úgy tűnik, Putyin komolyan meg akarja szállni Ukrajna többségében oroszok lakta részeit, hogy megvédje embereit a brutális ukrán elnyomástól. De az is lehet, hogy a sok kitűnő orosz matematikus rájött egy módszerre, amivel kaotikus rendszerek viselkedését lehet sokkal gyorsabban tanulmányozni és le akarja tesztelni az elméletet, hogy stratégiai előnyt kovácsoljon belőle valamilyen más terveihez. Hogy lehet kaotikus rendszereket előállítani úgy, hogy tétje is legyen a dolognak? Egymásnak is kell hazudjanak a politikusok, nem csak az embereknek (akik a káosz elkerülése végett inkább igazat mondanak nekik, mert úgyis ők húznák a rövidebbet, ha kaotikussá válna a társadalmi erőtér). Jó kis játékelméleti csatározásnak vagyunk tanúi és úgy tűnik, jól halad a rendszer finomhangolása, mert bár lassan bontakozik ki a konfliktus, az iránya változatlan. Remélem, a RAND-nál azért figyelnek a fiúk és importálnak pár jó orosz matematikust, vagy cikket, ami segít nekik megfordítani a események menetét, eddig úgy tűnik, gazdasági háborúra nem igazán készítettek forgatókönyveket Oroszország ellen.

hírek

A Seagate bejelentette a 8 terabájtos merevlemezeket. Gondoltam, lejegyzem ezt az adatot, hogy amikor majd beérik és elhagyják az SSD-k a hagyományos merevlemezeket, lehessen használni.

Az IBM pedig bejelentette, hogy a Watsont felhő alapú szolgáltatásként elérhetőve teszi tudományos kutatások gyorsítására, mert bármilyen témában rengeteg cikket fel tud dolgozni és egyszerűbb következtetésket tud tenni. Én úgy emlékszem, a kutatók általában nem túl gazdag emberek, akik nagyon sokat dolgoznak és nem tengerparton isszák a koktélokat és várják, hogy a gép izzadjon helyettük, de lehet, hogy az IBM mégis lát itt egy jelentős margint. Hát hajrá akkor.

A Google is bejelentette, hogy kis méretű drónokat fejlesztenek amelyekkel csomagokat lehet majd hatékonyan szállítani. Nem is hiszem, hogy be akarnának szállni a kiskereskedelembe az Amazon ellen, megelégednek a technológia licenszelésével és azzal, ha sok ezer szemmel figyelhetik a városokat és falvakat, navigáció címszó alatt.

Ennyi akadt most a hálómba, valószínűleg mindenki készül a sok mobil meg egyéb kütyü bejelentésre, ami a jövő héttől kezdődik. Hacsak nem jelent az Apple be valami nagyon érdekeset (mondjuk egy autót, a karórákat nem tartom nagyon érdekesnek így a XXI. század elején), én kihagyom a beszámolóból.

szombat, augusztus 23, 2014

hírek

Az IBM rendesen belecsapott a lecsóba, mint azt így nyár közepén tenni szokták, amikor Dharmendra Modha bejelent valami szépet és újat. Idénre elkészült az első valamire való neurális csipjük, egyből 1 millió neuront tud, amelyek mindegyike 256 kapcsolatot tud fenntartani más neuronokhoz. És azt is mondják, hogy jól skálázható a technológia, 2020-ra már 20 milliárd neuronos rendszereket szeretnének építeni. Azzal már elég komoly kognitív funkciókat kéne tudni tanulni. Reméljük a szoftver is tartja majd az iramot. Az egyetlen hátulütő, hogy ezek egyszerű kis neuronok, amelyek csak tüzelni tudnak, nincs valami nagy felbontása a jelnek amit kibocsátanak. Persze, bizonyára okosan lehet majd kombinálni őket, elvileg az agy is ezt csinálja az agykérgi oszlopokban.

Valami kis cég meg bejelentett egy optikai számítógépet, ami bizonyos feladatokat (folyadékszimulációt emlegetnek leginkább) nagyon jól tud megoldani, sok exaflopos hagyományos (elméleti) számítógépekkel hasonlítgatják össze. Bizonyára sokan nagyon örvendenek ha hirtelen néhány nagyságrenddel nagyobb feladatokat tudnak megoldani, talán végre megtervezik az öntisztító budit is vele. :))

Érdekes lenne, ha ezeket az alternatív technológiákat egy rendszerbe integrálnák és mondjuk a PS8-ba minden belekerülne, lehetne vízbe fojtogatni az ellenséges katonákat a CoD 25-ben.

kedd, augusztus 05, 2014

hírek

Végre a SpaceX rájött arra, hogy mégis a legjobb livestreaming platform a youtube és ma reggel már élőben nézhettük ahogy felbocsájtják az Asiasat 8-at, nagyon szép volt. Remélem még sok szép ilyen felbocsájtást nézhetünk élőben, de ha tényleg napi több lesz a 2050-es években, azt hiszem, már nem nézem meg az összeset. Ja, volt egy olyan hír, hogy a SpaceX dominálni akarja a naprendszert a 2100-as években. Hát ezzel nem tudom mit kezdjek, akkorra már mindenféle szingularitáson túl leszünk, szóval nem releváns. :)

Egyébként Musk a MI-t tartja a legveszélyesebb dolognak. Nagyon helyes, remélem egyesek megpróbálnak nagyon meggazdagodni a barátságos MI-ből (szerintem igazán meggazdagodni csak abból lehet, nagyon hosszú távon az a jövő) és megpróbálják beérni majd az ő gazdagságát. A nextbigfuture írója szerint ugyanis sanszos, hogy ő lesz a leggazdagabb ember, ha bejön a Tesla és a SpaceX és teljesen uralja majd az autó és űripart. Egyelőre jó úton halad.

Más. Fredo Durand és csapata és társszerzői megint egy eszméletlen érdekes cikket írtak arról, hogy nagysebességű kamerával rögzítve tárgyak képét némileg visszaállíthatóak azok a hanghullámok amelyek mozgatják azokat a tárgyakat. Nagyon jó kémkedési módszer, magyarán. Ja, és szorozzuk csak meg ezerrel a mintavételezési sebességet és minőséget és millióval az algoritmusokat és elképzelhetetlen, hogy ebből mi fog 20 év múlva kisülni.

Most egy ideig nem lesznek hírek, szabira megyek nemsokára.

szombat, augusztus 02, 2014

hír

A Nuance (Kurzweil alapította, beszédfelismeréssel foglalkozik, szinte az összes licenszelt ipari rendszer nekik köszönhető, sok milliárdot ér elvileg, de lehet, hogy a deep learning forradalom elviszi, de az is lehet, hogy meglovagolják és végre eljön az emberi szintű beszédfelismerés néhány éven belül) bejelentette, hogy új pénzdíjas versenyt szerveznek, ami megpróbálja jobban megközelíteni az emberi intelligencia szöveges mérését. Ugyebár a Turing teszt megdőlésére senki nem számított ilyen hamar, nem is igazán tartja a tudományos világ relevánsnak, de azért nem szabad tagadni se a teszt jelentőségét. Egyrészt jó kis sajtó volt, felvetett néhány érdekes kérdést, mutatott néhány ügyes megoldási módszert nehéz feladatokra és Turing nevét emlegetni amúgy is mindenkinek illik, akinek kicsit több köze van a számítástudományhoz, minthogy a Facebook szekerét tolja, kívülről. Sajnos túl nagy haszna lesz egyelőre annak, hogy megdőlt a Turing teszt (már ha egyáltalán megdőlt), de ha valaki egy nehéz feladatot kell megoldjon egy olyan térben, ahol emberek jelenlétére kell számítani, lehet átgondol néhány alternatív stratégiát. Mint pl. azok a mérnökök, akik a kórházi általános szállító robotot nem látták el kezekkel, hanem hangszóróval és ember felismerővel, akit meg lehet szépen kérni arra, hogy nyissa ki az ajtót, esetleg nyomja meg a liftben a kellő emelet gombját. És az emberek szívesen segítenek a robotnak, mert az segít nekik. Szóval emelik a nehézséget, paradox módon kiszedik az embert direktben, csak kimérik a képességeit a Winograd sémákon, amik valamikor talán a 70-es években keletkezett szövegértési feladatok és egyelőre úgy tűnik, nehezebbek mint a csetelés. Az biztos, hogy már volt némi tapasztalatuk az embereknek az MI-vel és rájöttek, hogy nem is olyan könnyű az és egy sokkal érdekesebb és realisztikusabb feladat, mint a beszélgetés. Annyiról szól, hogy kap a robot egy-két mondatot és le kell szűrjön belőle valami olyan információt, ami nem jelenik meg expliciten. Pl. Az anya lement a boltba vásárolni, de amikor hazajött a szomszéd bácsi átjött panaszkodni. Miért? A. mert a fia hangosan bömböltette a rákkendrollt. B. mert a miniszerelnök megint levágta a fizetése negyedét. Na jó, ez a kérdés eléggé ambivalens, egyes helyeken. :))) A kérdés csak az, hogy mikor tanulok meg bekezdéseket használni rendesen, meg az, hogy hány rendszer fog Cyc-et használni az első ilyen versenyen 2015-ben, meg az, hogy hány év alatt fognak az ügyes csetprogramozók valami egérutat találni a probléma szívéhez. Egyet kéne jósolni. Szerintem 2025 egy elég konzervatív jóslás, hogy ez a teszt is meghódíttasson, ha nem, akkor kicsit bajban leszek a 2029-es emberi szintű MI-vel. :))