szombat, április 12, 2014

esment

Bár a blogba írok, még nem biztos, hogy blogot. Bár néha még eszembe jut, hogy milyen jó lenne fogalom nélkül fosni a szót, már rég nem elég erős ez a késztetés ahhoz, hogy valami látszata is legyen. Inkább havonta egy-két hírt fogok kommentálni röviden, olyasmiket, amikről általában a kurzweilai és a nextbigfuture oldalain már találkozhatott aki akart. Ezekből a hírekből is csak a mesterséges intelligenciára vonatkozókról fogok írni, bár eszméletlen érdekes és szédítő dolgokkal foglalkoznak a nanotechnológusok meg a molekuláris biológusok, jobb ha meghagyom a hozzáértőknek, hogy erről írjanak. Valószínűleg ugyanolyan fontosak ezek a dolgok a szingularitás szempontjából mint maguk a mesterséges intelligencia kutatások, amik az egész alapját képezik, de azért mégse írok róluk, mert nem értek hozzájuk, meg aztán, ha visszavonnak egy őssejtes cikket, az sokkal furább, mint ha mondjuk egy új osztályozó algoritmusról kiderül, hogy csak az almák és körték esti fényben megvilágított fotóinak szétválasztásában jeleskedik. Ettől függetlenül, a gépi intelligencia fejlődésének általános elméletéhez nagyon sokban hozzájárulnak mindezek az alkalmazási területek.

De azért néha írok személyeset is. Pl. most, hogy felmondtam a Gameloftnál és átmentem a Garminhoz programozni. A mai free-to-play játékoknak már nincs sok közük azokhoz, amelyek engem jó 20 éve annyira megfogtak, hogy (úgy tűnik) örökre eldöntsék a munkakört amiből megpróbálok megélni. Egy csöppet sem bánkódom, hogy nem kell tovább toljam azokat a cuccokat, amiknek a szekerét eddig toltam.

A múlt havi szingularitásos hír az volt, hogy a Facebookos deep learning csoport emberi szinten tudja már megoldani azt a feladatot, hogy két fényképről eldöntse, hogy ugyanazt a személyt ábrázolja-e? A legjobb ebben az, hogy csak nagyon kicsi neuron hálót használnak (mindössze 120 millió kapcsolat, a neuronok számát nem néztem, de gondolom 3-4 nagyságrenddel kissebb), ami sokkal kissebb, mint amennyit az emberi agy használhat a teljes látás megoldására (bizonyára sok milliárd, igaz, olyan trükkökre is képes, hogy felismerjen egy embert vagy egy filmet 20 év távlatából). Egy kis trükk azért még itt is van, szemből nézetbe forgatják az arcot és remélik, hogy szimmetrikus, de szerintem ez már eléggé túlmutat a narrow AI problémán (erről majd máskor).

Az, hogy a Facebook is belépett az AI háborúba végre, engem sokkal optimistábbá tesz a szingularitás (izé, inkább emberi szintű mesterséges intelligencia) eljövetelének gyorsaságának tekintetében. Jól fel fognak pörögni hamarosan a dolgok a Google, Microsoft, IBM, Facebook, Amazon (valamint a kissebbek, mint Apple, Yandex, Sony, Samsung, Disney, stb.) harcterén. Lehet nemsokára megkezdik a szövetségek megalakítását, nem lepne meg egy Microsoft-IBM szövetség, vagy egy Facebook-Apple szövetség.

Levezetésként pedig jöhet a Paprika főcím nyitó képsorai, szerintem a legjobbak amellyel film vagy animáció valaha megáldatott.