péntek, január 04, 2013

i am not amused

Történt, hogy vettem Eszternek valamilyen hajmicsodát és hát gondoltam, hogy ennyi pénzre már videokártyát is lehet venni, szóval akkor vegyünk is egyet. Egészen véletlenül a listában legfelül ugyanolyan árban volt is egy, NVIDIA is volt, nosza megvesszük. Ma érte is mentem és itt kezdődtek a gondok.

Szétszedem a gépet, kiszedek egy adag port, aztán még egy adagot, aztán a régi videókártyát. Beteszem az újat, de semmi nem jelent meg a monitoron, csipogni se csipogott semmit. Na jó, próbáljuk sima vga kábellel, az se volt jó. Próbáljuk még párszor, szedjük szét a gépet, mozgassuk meg a kártyát, semmi. Hívjuk fel a havert, aki azt tippeli, hogy biztos bios frissítés kell majd. Hoppá, az iPaden megnézem, hogy volt is egy frissítés 2009-ben, ami bizonyos videókártyák felismerésére teszi hajlandóvá a gépet. Tegyük vissza a régi videókártyát, még egy kis port kiszedünk, bios letölt, de hogyan tegyük fel, éppen kihúztam a lemezmeghajtót, mondván, hogy az utóbbi 4 évben soha nem használtam, de a bios frissítő program csak dos alatt indul el. Fantasztikus, de szerencsére a mostani biosban is van egy bios frissítő alkalmazás beleégetve és még lemez se kell, megy pendrájvról. Na, ez ment is, így már megy az új videókártya. Töltsük le hozzá a hivatalos MSI drájvert, mert az ASUS dvd íróm még soha egyetlen cd-t be nem tudott olvasni és persze azon vannak a dobozban mellékelt drájverek. Az MSI oldaláról 50 kilóval jön a 180 megás fájl, de sebaj, egy óra és meg lesz. 160 megánál megszakad a kapcsolat, na jó, akkor jó lesz az NVIDIA drájver is. Csakhogy azzal sehogy sem akart standard EGA módnál többet kihozni. Sebaj, feltesszük mégegyszer, hátha az segít. Segített.

Hurrá, megy a GTA4. Meneget. Megcsinálom kb. a harmadik küldetést, miközben azon gondolkodom, hogy nem nagy fun ez már. Amikor ki akarom menteni az állást (a 2011 júniusi mentésemet felülírva), lefagy.

Kezdem sejteni, miért haldoklik a PC.